Dodik odbio susret sa ambasadorom Austrije u Sarajevu

Izabrani srpski član Predsedništva BiH i odlazeći predsednik RS Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je, kako mu je poručio u pismu, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe. Austrijski ambasador odgovara čestitkom i opaskom da poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima predsednik RS ne pokazuje u praksi.

Milorad Dodik je u pismu upućenom Martinu Pameru, nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak sa njim, odgovorio da je on svojim pristrasnim nastupima veoma često izlazio iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i "time nas udaljio od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo hteli da sarađujemo".

Dodik je naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za državu Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", ističe Dodik.

Dodik, koji je odlazeći predsednik RS, ističe i da je austrijski diplomata samo pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut.

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu", upitao je Dodik ambasadora Austrije.

Predsednik RS je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je "takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava".

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam primoran da odbijem susret sa Vama, a po dolasku na dužnost člana Predsedništva BiH o Vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevantne državne organe Austrije", naveo je Dodik i još jednom izrazio duboko poštovanje prema državi Austriji sa kojom, kako kaže, Republika Srpska, uprkos naporima ovog diplomate, sarađuje i, nadao se, sarađivaće i dalje, a posebno, kako je naveo, nakon Pamerovog odlaska.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 07. nov 2018, 21:04) - anonymous [neregistrovani]

Svaka čast

Ovako i treba sa njima !!
Svaka čast za Dodika!

(sreda, 07. nov 2018, 20:01) - milan lala [neregistrovani]

Istina na videlo

Bravo za clana predsednistva BiH , gospodina Dodika, tako se cuva integritet BiH. Bahatost stranih ambasador u BiH nema granica . Svim stranim ambasadorima u BiH se treba reci da oni nisu nikakvi arbitri i gospodari BiH i da se poslom ambasadora treba da bave a ne da izlaze iz okvira diplomatskog ponasanja jednog ambasadora .

(sreda, 07. nov 2018, 19:46) - anonymous [neregistrovani]

@Totalno bezveze od Dodika!

Vecina ga hvali i hvalice ga jer je Dodik takav covek, ne pristaje na ucene, ponizenja i vredjanje naroda i entiteta koji on predstavlja. Za razliku od nekih koji bi zarad jednog tapsanja po ramenu od strane zapadnih ambasadora uradili bukvalno sve! E Dodik je susta suprotnost takhiv ljudi, njemu su interesi Rep. Srpske iznad svega.

(sreda, 07. nov 2018, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Dodik je pravu

Sve sto je Milorad rekao je istina i samo istina i tu se nema sta ni dodati,ni oduzeti.Ponasanje zapadnih diplomata u BiH je u principu antisrpsko sto oni i ne kriju.Medjutim,oni bi ponekad da se igraju zmurke sa republikom srpskom sto Milorad ne prihvata i u svakom momentu i u svakoj situaciji on bez oklijevanja kaze popu pop,a bobu bob.
Srecno Milorade.

(sreda, 07. nov 2018, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Ispravno

Samo, ako je Dodik u pravu.

(sreda, 07. nov 2018, 17:47) - Bosko [neregistrovani]

Integritet

Naprotiv ovo je tacno onako kako radi neko ko ima integritet i snagu da brani svoju zemlju, a ne svoju fotelju.

(sreda, 07. nov 2018, 17:39) - Milovan [neregistrovani]

Dodik

Pošto ima svakakvih komentara (i za i protiv Dodikovog poteza) ja mislim da je Dodik već toliko iskusan političar, da sigurno zna šta radi. Ne bi on ovako reagirao da nema istine u onome šta kaže, i pored nekih novijih izjava iz Austrije koje idu na ruku Srbiji. Ali su to još uvek samo izjave nekih političara koji su predstavnici stranaka iz parlamenta, a ne i zvaničan stav Austrije. A to šta razni austrijski predstavnici rade u BIH, to Dodik jako dobro zna. Iako bi najradije bio bez komentara, mislim da je ovo ispravna politika.

(sreda, 07. nov 2018, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Totalno bezveze od Dodika!

Ne vidim zašto ga hvaliti!?

(sreda, 07. nov 2018, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

RE: Veliki gaf!

Slazem se sa vama da je austrijski ambasador napravio veliki gaf i nadam se da ce novodolazeci jednako postovati oba entiteta radeci u okviru svojih diplomatskih nadleznosti.

(sreda, 07. nov 2018, 15:18) - Miško [neregistrovani]

Svaka čast

Bravo kao da si mene pitao. Veliki pozdrav za gospodina Dodika i Republiku Srpsku