SAD: Nerazumne i lažne optužbe Rusije u vezi sa makedonskim referendumom

Američki Stejt department ocenio je nerazumnim i lažnim optužbama Rusije da su SAD bile umešane u nedavno glasanje u makedonskom Sobranju o pokretanju inicijative za ustavne promene u skladu sa Prespanskim sporazum, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da je nedavnim glasanjem u makedonskom Sobranju dato "zeleno svetlo" za pokretanje ustavnih promena u zemlji.

"Optužbe da su predstavnici američke Ambasade (u Skoplju) bili umešani u procesu glasanja u parlamentu su nerazumne i lažne", ističe se iz saopštenja Stejt departmenta.

Dodaje se da Vašington pozdravlja odluku makedonskog parlamenta da pokrene ustavne promene neophodne za realizaciju Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

"Sjedinjene Države veruju da je taj sporazum istorijska prilika da se promoviše stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu", izjavio je portparol Stejt departmenta u Vašingtonu odgovarajući na pitanje grčkih medija, preneli su mediji u Skoplju.

Kako su preneli grčki mediji, Stejt department poručio je onima koji žele da istražuju da su poslanici u Sobranju odluku o pokretanju ustavnih promena doneli sami nakon međusobnih konsultacija.

Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova juče je odbacilo kao potpuno neosnovane i neistinite tvrdnje i kvalifikacije ruskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa tim glasanjem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво