Migranti probili kordon policije na granici između BiH i Hrvatske, ima povređenih

Na graničnom prelazu Maljevac kod Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini, grupa migranata u pokušaju da pređe granicu prema Hrvatskoj probila je policijski kordon. RTRS navodi da ima povređenih, a među njima i dvoje dece. Hrvatska policija je na granici prema BiH postavila fizičku barijeru.

Prema poslednjim informacijama migranti su podigli šatore i zapalili vatru, iz čega se može zaključiti da su odlučili da prespavaju na prostoru između dve granice.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić kaže da je situacija pod kontrolom, ali da bezbednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu nije dobra.

Kako RTRS prenosi, nekoliko osoba je povređeno, a među njima i dvoje dece koja imaju povrede očiju zbog suzavca. 

Zbog situacije sa migrantima u BiH, hrvatska policija je na području graničnog prelaza Maljevac oko 13 sati na graničnu liniju postavila zaštitnu ogradu – takozvane gelendere, rekla je za Hinu predstavnica Službe za odnose s javnošću hravatskog MUP-a Marina Mandić.

Mandićeva je ranije rekla da hrvatska policija nije imala potrebe da deluje nakon što su migranti u BiH probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom na to da se s bosanskohercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije preduzimala nikakve akcije i demantovala informaciju iz dela medija da je hrvatska policija ušla na teritoriju BiH. 

Granična policija BiH saopštila je ranije danas da je oko 200 migranata u Velikoj Kladuši blokiralo prelaz Maljevac.

Pripadnici Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske sprečili su dalji prolazak migranata koji su proveli noć nadomak granice s Hrvatskom, gde su stigli u utorak.

Policija je juče zaustavila stotine migranata s decom 200 metara od granice s Hrvatskom, jer su na silu pokušali da pređu ovaj granični prelaz. 

Na železničkoj stanici u Bihaću policija je jutros blokirala voz koji je stigao iz Sarajeva, a u kojem su uglavnom migranti.

U vozu se, kako saznaje Kliks, nalazi više od 90 migranata. 

Portparolka MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić kaže da je nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom bezbednosti BiH Draganom Mektićem policija dobila naredbu da onemogući kretanje migranata prema Unsko-sanskom kantonu. 

Policija je zabranila i ulazak autobusa koji prevoze migrante na područje Unsko-sanskog kantona.

Policijski komesar Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić napominje da su stupile na snagu vanredne mere čiji je cilj da se spreči dalja eskalacija migrantske krize u toj oblasti, uključujući priliv novih migranata.

Podsetimo, u Bihaću i drugim gradovima Krajine trenutno se nalazi više od 10.000 migranata koji čekaju i nadaju se da će u jednom trenutku moći da pređu granicu i dođu do Evropske unije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво