Krivične prijave zbog crkve na Rumiji i bilborda u Budvi

Crnogorski pokret podneo je Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore krivične prijave protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog izgradnje crkve na Rumiji i protiv nepoznatih počinilaca zbog bilborda u Budvi kojima se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Iz Crnogorskog pokreta su naveli da su prijavu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske podneli "zbog krivičnoga dela devastacije i prisvajanja kulturnoga dobra, kao i zbog krivičnoga dela raspirivanja nacionalne i verske mržnje".

"Radovima na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filijala na Cetinju, s namerom da privremeni objekat transformiše u trajni, izvršila je devastaciju i prisvajanje kulturnog nasleđa, a napravljeno je i krivično delo raspirivanja nacionalne i verske mržnje, upereno protivu Crnogoraca katoličke vere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca", navodi se u saopštenju Crnogorskog pokreta, prenosi RTCG.

Prijava protiv nepoznatih počinilaca potpisanih kao "Srpski narod Boke" podneta je zbog, kako se tvrdi, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Plakatima postavljenim na bilbordima u Budvi građani se pozivaju na centralnu proslavu 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, a na celoj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca pred odlazak na Solunski front 1916. godine.

"Tim plakatom namerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili 'meta zločiničkih pohoda srpske vojske i žandarmerije'. To krivično delo je u neposrednoj vezi sa krivičnim delom ugrožavanja nezavisnosti", navodi se u obrazloženju prijave Crnogorskog pokreta.

"Država treba da odgovori na 'provokaciju SPC'"

U međuvremenu, i crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka osvrnuo se na radove na limenoj crkvi, saopštivši da je vreme zrelo za konkretan odgovor države na "provokaciju SPC", piše portal RTCG.

"Ubeđen sam da će Vlada Crne Gore ovog puta takav odgovor sigurno imati i to već u narednim danima. Gradnja te crkve negativno utiče na versku populaciju, kako albansku, muslimansku, katoličku, tako i na ostale vere i nacije u Crnoj Gori", kaže Zenka.

Prema njegovim rečima, Rumija je planina koja je tu više hiljada godina i pripada svima na jednak način.

"Sigurno je da je vlada već preduzela prve korake slanjem inspektora na teren. Inspekcije su uradile sve što treba, a ubeđen sam i da će vlada naći adekvatan odgovor na ovu provokaciju", poručio je Zenka.

Inspektori Ministarstva održivog razvoja i turizma na Rumiju su se juče zaputili u pratnji kolega iz barske Komunalne policije i pripadnika Uprave policije.

Rekli su, nezvanično, da idu kako bi "utvrdili o kakvim radovima je reč i u čijoj je nadležnosti slučaj 'Rumija'".

O stanju na terenu sačinjen je zapisnik dokumentovan fotografijama.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара