Zahtev čelnicima Budve da uklone sporne bilborde

Povodom bilborda sa natpisom "Pokoljenja đela sude 1918-2018", koji su se pojavili u Budvi, a kojima se najavljuje proslava Podgoričke skupštine, crnogorski ministar kulture Aleksandar Boganović pozvao je opštinu Budva da reaguje i istakao da će se obratiti Vrhovnom državnom tužiocu, ukoliko ih ne uklone.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je u intervjuu za crnogorsku televiziju Antena M podsetio da su reklamni panoi koji potenciraju istorijski netačne podatke, u aprilu mesecu bili postavljeni na teritoriji Opštine Budva, o čemu je informisana Vlada Crne Gore.

Tada je Vlada preporučila Vrhovnom državnom tužiocu da u vezi sa ovim reklamnim panoima preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem subjekata stekla obeležja nekog od krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti.

"Dakle, sadržaj propagandnog teksta odnosi se na obeležavanje stogodišnjice od oslobođenja Budve, i to navodnog oslobodilačkog ulaska srpske vojske 1918. godine, u Budvu, na Mitrovdan", naveo je crnogorski ministar.

Bogdanović je dodao je da se Ministarstvo kulture više neće baviti ukazivanjem na nepobitne istorijske činjenice i učenjem bilo koga o crnogorskoj istoriji.

Istakao je da se radi o falsifikovanju istorijskih činjenica u svrhu propagiranja međunacionalne i međuverske mržnje, a indirektno i pozivanju na nemire i sukobe.

"U tom smislu, i ovoga puta Ministarstvo kulture osuđuje ovaj čin koji je oličenje društvene neodgovornosti i nesavesnosti. Poziva se, ovom prilikom, Opština Budva da, u skladu sa svojim nadležnostima, ukloni sporne reklamne panoe. Ministarstvo će, ukoliko panoi ne budu uklonjeni, inicirati i ovoga puta da Vrhovni državni tužilac preispita da li su se aktivnim ili pasivnim držanjem istih stekla obeležja nekog od krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti", naveo je Bogdanović.

Crnogorski portal CDM preneo je da, prema natpisima na ovim bilbordima, srpski narod Boke najavljuje svečanost koja će biti održana 7. novembra u Mediteranskom sportskom centru "povodom obeležavanja stotinu godina od oslobođenja Budve i ujedinjenja", odnosno proslave Podgoričke skupštine.

Potpredsednik Opštine Budva Vladimir Bulatović za ovaj portal je izjavio da "ovi bilbordi nemaju veze sa Opštinom, niti zna ko je organizator".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво