Sećanje na Mađarsku revoluciju 1956. godine, venci položeni i na Paliću

Mađarska je obeležila nacionalni praznik u znak sećanja na narodnu revoluciju 1956. godine. Tada su u Budimpešti počeli protesti protiv komunističke vlade sa zahtevom za demokratskim promenama, ekonomskim i političkim reformama.

Sovjetski Savez je posle nekoliko nedelja ugušio pobunu vojnom intervencijom u kojoj je više hiljada Mađara izgubilo život.

Više od 200.000 ljudi je napustilo zemlju. Tadašnje jugoslovenske vlasti, odnosno pogranične opštine u Srbiji, pružile su utočište za oko 20.000 izbeglica iz Mađarske.

Mađarska nacionalna zajednica u Srbiji takođe je obeležila 23. oktobar 1956. godine, a na Paliću su položeni venci na spomenik revolucionarima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво