"Promena imena Makedonije zbog nacionalnih interesa Grčke"

Bivši ministar inostranih poslova Grčke i potpisnik Prespanskog sporazuma sa Skopljem, Nikos Kocijas istakao je da taj dokument nije donet da bi Makedonija u NATO ušla pod drugim imenom, već je u pitanju rešenje problema koji je od naconalnog interesa Atine.

"Kao što je rekao i premijer Cipras, nama je u nacionalnom interesu da BJRM promeni svoje ime, da se stabilizuje i napravi otklon od zagrljaja Turske", rekao je Kocijas u Iraklionu na grčkom ostrvu Krit.

Postavljajući dilemu kakavog suseda želi Grčka na severu, Kocijas je zapitao da li to treba da bude zemlja pod turskim uticajem, ili podeljena između Albanije i Bugarske, preneo je makedonski portal Plusinfo.

"Da li želimo da naš najbliži sused bude pod uticajem ili kontrolom nekih trećih snaga, poput Turske? Želimo li kao što neki žele, raspad jedne države na Balkanu, njenu destabilizaciju i njeno deljenje između Bugarske i Albanije ili želimo stabilan Balkan, stabilne granice, jačanje uticaja naše države u regionu i kreiranje savezništva?", upitao je Kocijas.

Kocijas je u Iraklionu govorio u svojstvu lidera pokreta Prato.

Istakao je da je upravo sada vreme za nova savezništva i da u tome ni njega ni njegov pokret, ne može niko da zaustavi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво