Pritvorenici izazvali požar u spuškom zatvoru, premešteni u Bijelo polje

U spuškom zatvoru kod Podgorice sinoć je zapaljen inventar, ali je brzom reakcijom službenika vatra brzo ugašena. Nekoliko pritvorenika u štrajku glađu za koje se sumnja da su izazvali taj incident, premešteno u bijelopoljski zatvor.

Kako je saopšteno iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore (ZIKS), prethodni požar pritvorenici su podmetnuli u ventilacionom otvoru jedne od soba.

Nekoliko pritvorenika u štraju glađu, za koje se sumnja da su vinovnici tih incidenata, sinoć je premešteno u bijelopoljski zatvor, a broj štrajkača se smanjio, prenela je Radio-televizija Crne Gore.

Pritvorenici koji su smešteni u organizacionoj jedinici zatvora u Spužu stupili su u štrajk zbog nezadovoljstva uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smeštajem pritvorenika Vladimira Ulame, saopštio je ranije iz ZIKS-a.

Pritvorenici su kao razlog za početak štrajka naveli su loše uslove u istražnom zatvoru, a najavili su da će tražiti hitan sastanak sa načelnikom ZIKS-a Darkom Vukčevićem.

Traže da se vrati stari način korišćenja takozvanih šetnji u trajanju od po sat vremena, a ne, kako je trenutno, po 30 minuta. Zahtevaju i da im doktor bude dostupan bar jednom nedeljno, a psihijatar svakodnevno, što sada, kako tvrde, nije slučaj.

Međutim iz ZIKS-a tvrde da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dostupna 24 sata dnevno.

"Kad zdravstvena služba u Zavodu nije u mogućnosti da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu pritvorenim licima ona se ostvaruje u okviru javnog zdravstvenog sistema i to Kliničkom centru odnosno specijalnim bolnicima o čemu se obaveštava predsednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenim licem", piše u saopštenju ZIKS-a.

Što se tiče smeštaja pritvorenika Vladimira Ulame, u ZIKS-u tvrde da se, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, sva pritvorena lica u Istražnom zatvoru smeštaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije, pa i Ulama, koji je pod tim uslovima i smešten u višekrevetnu prostoriju sa još jednom osobom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи