Makedonija, Sobranje potvrdilo ustavne promene

Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

23.55 – Premijer Zoran Zaev čestitao je građanima na Fejsbuku: "Sa 80 glasova 'za' parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena".

23.05 – Pojedinačnim prebrojavanjem poslanika utvrđeno je da je "za" glasalo 80 poslanika. Iako se prvobitno tvrdilo da nije bilo glasova protiv, tri poslanika rekla su "ne" promenama.  

22.20 - Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija. Niko nije glasao protiv promena.

21.55 - Poslanici polako ulaze u salu u kojoj se održavaju sednice parlamenta, ali za sada nema naznaka kada bi sednica zaista mogla da počne.  

20.30 - Švedski ambasador u Makedoniji, Mats Stafason, koji u Sobranju čeka glasanje, napisao je na Tviteru da "se čini da vlada ima dvotrećinsku većinu". VMRO-DPMNE tvrdi da su poslanici te partije na meti ucena i pokušaja da se novcem kupe glasovi. 

19.10 – Predsednik Sobranja Taljat Džaferi najavio je da će sednica na kojoj će se glasati o ustavnim promenama početi u 21 čas. Opozicioni VMRO-DPMNE pak tvrdi da je sednica, bar što se te stranke tiče, završena, kao i da od tužilaštva traže da istraži pretnje poslanicima. 

18.50 – Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da su "u toku pokušaji da se obezbedi dvotrećinska većina", ali nije želeo da komentariše da li će poslanici o ustavnim promenama glasati večeras. 

18.15 – Još uvek nema potvrde da je vladajuća koalicija obezbedila dvotrećinsku većinu potrebnu za usvajanje ustavnih promena, tvrde izvori u vladajućoj stranci. Takođe, nije poznato ni da li će glasanje u Sobranju biti održano danas, ili naredne sedmice. 

17.50 – Evropski komesar Johanes Han preko Tvitera poručuje da su ovo odlučujući dani za Makedoniju.

16.40 – U Sobranju je kao na stočnoj pijaci, napisao je poslanik Demokratske partije Srba Ivan Stoiljković na Fejsbuku.

16.20 – Poslanici VMRO-DPMNE treba da deluju slobodno i da se suprotstave rukovodstvu partije, saopštila je opoziciona SDSM.

15.10 – Poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski tvrdi da nema dvotrećinske većine i traži od predsednika parlamenta da stavi tačku na izjašnjavanje o ovom pitanju.

Predlog ustavnih promena, kojima se potvrđuje sporazum o novom imenu Makedonije, podržalo je tačno 80 od ukupno 120 poslanika u Sobranju, koliko je i bilo potrebno da se parlament potvrdi ovu incijativu. Protiv su bila tri poslanika.

Glasanje je usledilo posle višečasovnog ubeđivanja poslanika VMRO-DPMNE da odstupe od stavova te stranke i podrže ustavne promene, kojima se Makedoniji otvaraju vrata evrointegracija.

Sednica Sobranja, inače, kasnila je satima, a kad je konačno počela glasanje je obavljeno elektronskim sistemom, da bi na zahtev šefa poslanicke grupe opozicije, odnosno VMRO-DPMNE glasanje bilo obavljeno ponovo tako što su se poslanici izjašnjavali pojedinačno.

Pojedinačno glasanje VMRO-DPMNE je zahtevao zbog sumnje u elektronski sistem, ali je i u prvom i u drugom glasanju za ustavne promene koje otvaraju put promeni imena glasalo 80 poslanika.

Poslanici opozicije u više su navrata tokom dana optuživali vladajuću koaliciju da je pokušala da potplati ili zastraši poslanike iz redova VMRO-DPMNE.

Iste optužbe stizale su iz redova vladajućih stranaka, čiji su predstavnici optuživali VMRO-DPMNE da preti svojim poslanicima.

Obe strane su zatražile istragu o događajima koji su prethodili glasanju. 

Na sednici su bili i poslanici VMRO-DPMNE, koji su nedavno pušteni iz kućnog pritvora.

Premijer Zoran Zaev čestitao je zatim građanima na Fejsbuku: "Sa 80 glasova 'za' parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena".

U međuvremenu, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravili su odluku makedonskog parlamenta.

"Parlament je načinio veoma važan korak ka primeni Prespanskog sporazuma glasanjem o otpočinjanju procedure ustavnih izmena. Sada očekujemo da se nacionalne procedure za primenu sporazuma nastave bez ikakvih odlaganja, u pravcu usvajanja ustavnih izmena", navodi se u zajedničkom saopštenju Hana i Mogerinijeve, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

U nastavku procedure, predsednik parlamenta Taljat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmenjenog Ustava Makedonije. 

Sporazum koji su u julu potpisali Zaev i Cipras Makedoniji otvara put za članastvo u NATO i EU, a spor zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.

Inače, Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj severnoatlantskoj alijansi.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво