Ostavka Kocijasa – šahovski potez ili kriza vlade

U grčkim medijima danas se polemiše o ostavci grčkog šefa diplomatije Nikosa Kocijasa. Da li je reč o "šahovskom potezu" premijera Aleksisa Ciprasa ili je u pitanju kriza vlade, postavljaju pitanje.

Nepredvidivi potez Kocijasa izazvao je pravu oluju reakcija u Grčkoj, a ona se svodi na to da se Cipras zapravo opredelio da ipak izabere lidera manje članice vladajuće koalicije Nezavisni Grci i ministra odbrane Panosa Kamensa.

Zaključak koji se izvodi u većini medija je da je Cipras taj izbor napravio iz samo jednog razloga – da spase vladu.

Opozicija, međutim, tvrdi da je ovo početak kraja vlade Sirize.

Nakon što Cipras juče prihvatio ostavku Kocijasa, saopštio je da će preuzeti rukovođenje resorom Ministarstva spoljnih poslova i da će učiniti sve za uspešni završetak Prespanskog sporazuma.

Portparol grčke vlade Dimitris Janakopulos, koji je pre izvesnog vremena tvrdio da u vladi nema nesporazuma i podela, izjavio je da Cipras nikog nije ucenjivao niti ga je neko ucenio.

Janakopulos je rekao da je za njega ostavka Kocijasa neshvatljiva tim pre što, kako je rekao, premijer nikada nije imao sumnju u dobar odnos bivšeg šefa diplomatije i Kamenosa.

"Premijer ima vrlo specifičan politički kontekst, vrlo specifičan politički cilj – da izvrši sporazum sa Skopljem... Prespanski sporazum nije samo živ, to je centralni cilj politike za nas", kaže Janakopulos.

Kocijas je, inače, podneo ostavku juče nakon sukoba na sastanku vlade sa ministrom odbrane Kamenosom zbog spora oko imena Makedonija.

Mediji su preneli da je Kocijas bio veoma uvređen zbog toga što ga Cipras u raspravi sa Komenosom nije podržao.

Grčki mediji pišu, međutim, da nesuglasice Kocijasa i Kamenosa nisu od juče.

Podsećaju da je Kocijas tražio od Ciprasa da isključi iz vlade Kamenosa tokom poslednjeg rebalansa budžeta, te predlagao novu parlamentarnu većinu koja bi povela Grčku u pravom smeru.

Kocijas je, inače, bio glavna figura s grčke strane u pregovorima sa Makedonijom, koji su trajali gotovo godinu dana.

S druge strane, Kamenosovi Nezavisni Grci su žestoki protivnici Prespanskog sporazuma.

Protiv tog sporazuma, prema kojem bi Makedonija trebalo da promeni ime u Republika Severna Makedonija, jeste i lider opozicione Nove demokratije, Kirijakos Micotakis.

Mediji u Grčkoj i danas se osvrću na poruku Kocijasa koji je, nakon što mu je Cipras prihvatio ostavku, na Tviteru napisao: "Učinili su sve da me sahrane – ali nisu znali da sam seme."

Pritom, on je citirao jednog starog grčkog pesnika, ali je, iako je u vladi bio kao nestranačka ličnost, ostavio prilično jasnu poruku, koja bi se mogla protumačiti i kao: "Ničem i gde me ne seju."

broj komentara 0 pošalji komentar