Pažin: Patrijarh Irinej nije uvaženi gost u Crnoj Gori

Reagujući na izjavu poglavara SPC da je "Crna Gora srpska Sparta", tamošnji ministar pravde Zoran Pažin poručio je da su vremena kada su zagovornici takvih ideologija vedrili i oblačili regionom prošla i "što pre patrijarh Irinej to shvati, to će pre postati uvažen kao gost u Crnoj Gori".

Delegacije predvođene patrijarsima srpskim Irinejem i antohijskim i celog Istoka Jovanom Desetim protelih dana boravile su u Crnoj Gori.

Osim što je potvrdio da patrijarh Irinej nije uvažen gost u Crnoj Gori, Pažin, koji je i potpredsednik crnogorske vlade, kaže da nije nimalo "impresioniran pohvalama patrijarha Irineja u kojima Crnu Goru naziva "srpskom Spartom'".

Pažin je u izjavi za podgorički Dan rekao da takva navodna pohvala podržava "neprihvatljivu ideologiju" da postoji samo jedna pravoverna etnička i verska zajednica u Crnoj Gori.

Pažin ocenjuje da patrijarhova pohvala skriva neprihvatljivu ideologiju da postoji samo jedna pravoverna etnička i verska zajednica u Crnoj Gori, koja je starija i važnija od svih drugih, pa i od same države.

"Crnu Goru stvorile su, izgradile i sačuvale njene različitosti i na tim vrednostima je u najtežim vremenima, uprkos pogubnim velikonacionalnim ideologijama, sačuvala mir i utrla put svojoj, evropskoj, budućnosti", naveo je Pažin.

Uveren je da se upravo zato danas građani Crne Gore, kako kaže, ne mogu prepoznati u ulozi "Spartanaca" bilo čije velikonacionalne ideologije i ne mogu prihvatiti konstrukciju po kojoj postoji jedna superiorna etnička i verska grupa iz koje su se navodno izrodile sve ostale nacije i verske zajednice.

Patrijarh Irinej je rekao u intervjuu za Večernje novosti da je Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta i da SPC mora biti ono što jeste i što je oduvek tamo bila, pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom.

"SPC je stožer pravoslavlja i srpstva, srpstva u smislu čuvanja, negovanja i unapređivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca. To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa", istakao je patrijarh.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво