Cipras odbacio plan B za Makedoniju – "nema alternative"

Grčki premijer Aleksis Cipras indirektno je odbacio predloge koalicionog partnera i ministra odbrane Panosa Kamenosa, koji je na sastancima u SAD govorio o planu B za bezbednosne međudržavne sporazume kao alternativi Sporazumu o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

MIA navodi da je Cipras u današnjem govoru pred članovima Centralnog komiteta vladajuće stranke Siriza poručio da "nema alternativnih rešenja za članstvo susedne zemlje u NATO i EU" i dodao da je "Sporazum iz Prespe jedinstvena i nezamenljiva prilika za dva naroda, ali i za stabilnost na Balkanu".

"Ako naši susedi odbiju ovaj sporazum kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni su njihovim ustavom, trebaće da znaju, i moram to iskreno da kažem, da neće biti alternativnih rešenja za njivov ulazak u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije u koju žele da se učlane ili verovatno u odbrambene saveze i saradnju u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati", rekao je Cipras.

Navodi se da je grčki premijer kazao da, ako ne dođe do promene ustavnog imena, "Grčka neće dozvoliti, neće prihvatiti ulazak susedne zemlje u NATO, u Evropsku uniju ili u druge međunarodne organizacije ili u bilo koji drugi sistem bezbednosne saradnje s ustavnim imenom koji će biti Republika Makedonija".

MIA prenosi i da je makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za vikend izdanje grčkog lista "Ta nea" istakao da "ne postoji bolji sporazum od aktuelnog" i izrazio nadu da će "poslanici poštovati volju građana koji su glasali na referendumu" o promeni imena Makedonije.

Navodi se da je Zaev ocenio da je "vreme da Balkan od bureta baruta postane izvor stabilnosti" i uputio poruku Grčkoj da dve zemlje "sada imaju priliku za istorijski uspeh kao investiciju za budućnost".

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 14. okt 2018, 18:05)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Dok nije pre kasno !!

Od Prespaskog dogovora nema dobitnika samo gubitnika
Situacija je jasna,,Zapad preti Preko Albanije,i Makedoniju
i Grcku...Makedoniji jedini izlaz iz ove situacije,,dok nije pre kasno da se ujedini sa Srbijom….Pero

(nedelja, 14. okt 2018, 09:42)
anonymous [neregistrovani]

Мала исправка

@Ima plan b i plan

Русија у Македонији нема никакав геостратешки интерес. Док су у теорији ратовања биле главе пешадијске снаге тада је можда и имала. Сада то више није случај и види се приметно да Русију више геостратешки не интересује, не само Југоисток Европе и Балкан, него и цела Европа. Она је према Европи поставила тзв. војне санитарне снаге одмазде, то јест снаге довољене да спрече сваки авантуризам попут онога из 1941. Русија Европи стратешки окреће леђа, а лице окреће Евроазији. То је чак готов процес. И, наравно, свом стратешком правцу а то је Артик, где због последица отопљавања они имају стални излаз на незалеђена мора и огроме резерве нафте, гаса, рудног богатства. А поготово што су отворили две моћне базе у Сирији где држе под контролом исток Медитерана. Немојте да мешате Русију у сукобе у Македонији.

(nedelja, 14. okt 2018, 09:11)
anonymous [neregistrovani]

ima plan b i plan c

Evo su lage koi mali djeca vise ne vjeruju. Plan B- je Ako Nato ne prima Makedonija kao clanka, onda se otvara vrata da Rusija uce u Makedonija kao voeno- zastitna snaga, a i Rusija ima u tome geostrategiski interes.
Plan C; dokoliko Makedonija ne bude u EU, ondak mora a i nuzno je da ide s BRIKS. S turskom, Kinom i Rusiju ce da prosiri ekonomsko saradnje.

(nedelja, 14. okt 2018, 04:22)
anonymous [neregistrovani]

plan B

Sever Grcke ce se zvati Juzna Makedonija.