Mogu li zajedno Dodik, Komšić i Džaferović

Iako članovi Predsedništva BiH još nisu zvanično stupili na dužnost, ako je suditi prema njihovim najavama, tu zemlju čekaju zanimljivi dani, blokade i polemike. U prva obećanja stali su tužba, Krim, visoki predstavnik, pravljenje blokova. Bez obzira na to što izabrani srpski, hrvatski i bošnjački član politički predstavnici - nacionalno je, čini se, dominantno.

Iako mu u Predsedništvu zvanično neće biti kancelarija, Milorad Dodik tamo će, ipak, poslati sveštenika, da istera zle duhove. Osim duhova iz prostorija, iz BiH želi da istera visokog predstavnika, a iz ustavnog suda strance.

"Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih, nema razloga da ja prihvatim bilo šta drugo što oni žele", rekao je Milorad Dodik.

Konkretne poteze ne najavljuje, ali Šefik Džaferović ima očekivanja, najpre od Dodika.

"Nije dobro što je radio do sada, očekujem da prekine sa tom praksom", kaže Šefik Džaferović. 

Dodik s druge strane obećava da će svaki njegov predlog gledati kroz činjenicu da je Džaferović bio svedok smaknuća Srba i da je mogao da to spreči, a da nije. A ni budući hrvatski član Predsedništva nije čekao dugo da najavi poteze, najpre protiv Hrvatske.

"Ja sam spreman da idemo na tužbu", rekao je Željko Komšić.

Podršku za tužbu zbog Peljeačkog mosta u srpskom članu predsedništva neće imati. Dodik smatra da je Komšić malo prenaglio u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom. Ipak, odluke se, po ustavu, donose konsenzusom.

Član Predsednistva koji nije saglasan sa odlukom, može je proglasiti destruktivnom po vitalni interes, i u zavisnosti o kome je reč, upućuje je Skupštini Srpske, bošnjačkim ili hrvatskim delegatima u Domu naroda Federacije.

Ako dobije dvotrećinsku većinu, nje nema. Tako Kosovo nije priznato, jer se tome uvek protivio srpski član. Iako bi , kako kaže, bilo pametno da BiH Kosovo prizna, Željko Komšić sumnja da će doći do te odluke sa Dodikom u tom telu. On se, sa druge strane, nada odluci da se Krim prizna kao deo Rusije.

"Verujem da nema kapaciteta da RS da natera Federaciju da se prizna Krim, ili da se ukloni stalni visoki predstavnik, sama RS to ne može. Znamo da je Rusija više puta davala diplomatske izjave da bi trebalo ukinuti tu instituciju", kaže Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

U međuvremenu, Dodik poziva na okupljanje srpskih partija.

"To je pokušaj nastavka te nacionalne politike, jer u BiH imamo tri vrste politike, to je pokušaj da se objedine srpske političke snage u Sarajevu, pre svega, zbog nemogućnosti da sam deluje", kaže Despot Kovačević iz FPN-a.

Do konkretnih poteza, a pre polaganja zakletve, izabranima ne ide baš sve na ruku. Mladen Ivanić tražio je da se glasovi ponovo broje, a protiv Željka Komšića - protesti. Zbog nepromenjenog izbornog zakona, on je izabran je uglavnom glasovima Bošnjaka.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. okt 2018, 05:15)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

"Mogu li ...?" Mogu teoriski a mogu i prakticno ako sve njihove odluke budu u interesu sva tri naroda. Njih trojica mogu da naprave cudo od Bosne i Hercegovine ako ne varaju jedan drugoga, a samo interes naroda da im bude iznad svih njihovih iicnih interesa i interesa stranaca koji se mesaju u poslove BiH. Druga varijanta moze da bude da se njih trojica dogovore i da se tri naroda izdvoje iz pakla koji se zove BiH. Treca varijanta je, da se istorija ponovi, i kad se rat zavrsi da se prebroje stradali. Nema vishe varijanti. Biraj Ago sta je tebi drago.

(nedelja, 14. okt 2018, 17:33)
anonymous [neregistrovani]

Hmm

Dzaferovic i Komsic mogu zajedno sigurno ...

(nedelja, 14. okt 2018, 14:39)
anonymous [neregistrovani]

RepublikaSRPSKA

Je vazna za opstanak i zivot SRBA a Bih je svakao nefunkcionalna tvorevina napravljena po volji drugih a ne u interesu naroda.

(nedelja, 14. okt 2018, 14:00)
Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Pravo pitanje je

sa li Srbi, Hrvati i muslimani mogu zajedno. Gore pomenut trio mora da se dodvori svom birackom telu.

(nedelja, 14. okt 2018, 10:33)
anonymous [neregistrovani]

Davno rečeno

Dok je Milorada, biće Republike Srpske.

(nedelja, 14. okt 2018, 10:05)
anonymous [neregistrovani]

Ne mogu

Podrzavam samo Dodika od ove trojice.

(nedelja, 14. okt 2018, 09:53)
anonymous [neregistrovani]

jednostavno ne

Mi cesto pojednostavljujemo stvari. Ne zele ljudi u RS nikom lose pogotovo Dodik koji je ljudskost pokazao u ratu i nije dolijevao ulje... Ali ko god prica o integraciji drustva i kao nekoj zajednici sa Bosnjacima treba da uzme bilo koji jednostavan primjer. Otvoris njihov udzbenik istorije a na njemu pise historija a unutra da je danak u krvi dobrovoljni odlazak srpske djece u tursku vojsku, te da su Srbi izvrsili agresiju sami na sebe i da su pocinili navodno genocid ili Markale ili haske presude i sve ostale podvale njihove u sadejstvu sa Zapadom.
Tu nema i ne moze biti zajednistva, nemamo nista zajednicko i jedini pravi put za mir i stabilnost jeste Dodikov put. Svako na svoju stranu pa nek uci i radi sta god zeli. Dodiku svako dobro i srecno junace. Uz tebe smo, oduprli smo se obojenoj revoluciji i pokazali da smo svjesniji od nekih mnogo vecih naroda i da nam je nas narod i RS prije svega

(nedelja, 14. okt 2018, 09:42)
anonymous [neregistrovani]

Dok Zapad ponižava Srbe, podržava Hrvate i Bosance, naravno da ne može

Jasno je bilo od samog početka da Bosna ne može da postoji kao jedinstvena država i da mora da se podeli. Ali, Zapad je prihvatio pritisak Turske (pojačan preko Nmeačke), jer mu je stalna pretnja ratom na Balkanu odgovarala i još uvek odgovara. U stvari, ne postoji žarište u svetu koje je Zapad ikad ugasio. Oni požare ne gase, nego samo stavljaju pod svoju kontrolu, pa ih koriste za ucene i razne ciljeve, kao hronični piromani.

(nedelja, 14. okt 2018, 09:34)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ma naravno da mogu ,

Ali samo na fotografiji !