Komšić: BiH neće priznati Kosovo, ja imam pravo na stav

Novoizabrani član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić kaže da je njegov stav o tome da Kosovo vidi kao nezavisnu državu izazvao određenu "gužvu" u Beogradu, ali ponavlja da je to njegov stav i da na njega ima pravo – "svidelo se to nekome ili ne".

"Bosna i Hercegovina, s obzirom na konstituciju Predsedništva BiH, neće sigurno priznati Kosovo", istakao je Željko Komšić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Međutim, konstatovao je da BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i "građana i građanki Kosova".

"Kad je već to Srbija uradila, nema nikakvog razloga da mi to ne uradimo. Ali očigledno ovde u BiH ima mnogo ljudi, pogotovo u politici, koji bi da budu veći katolici od samog pape", rekao je Komšić.

Na pitanje kako će sarađivati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, budući da BiH sa Srbijom ima otvoreno pitanje državne granice, Komšić kaže da to ima i sa Hrvatskom.

"Mi poštujemo i Hrvatsku i Srbiju i očekujemo isto od njih. Ako bude takvog stava, ako to bude takav nastup i takav odgovor iz Zagreba i Beograda sarađivaćemo odlično, verujte", poručuje Komšić.

Dodaje da ne želi bilo kakvu vrstu konflikta, niti zategnutih odnosa, ali da se neke stvari moraju poštovati.

"Mora se poštovati ova zemlja, moraju se poštovati njene granice, mora se poštovati naše dostojanstvo kakvi god da smo", zaključio je Komšić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije povodom izjave Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, da je ponekad bolje prećutati i da želi odgovorno da gradi odnose sa BiH.

"Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti", ukazao je Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, na izjavu Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, rekao da BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво