Komšić: BiH neće priznati Kosovo, ja imam pravo na stav

Novoizabrani član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić kaže da je njegov stav o tome da Kosovo vidi kao nezavisnu državu izazvao određenu "gužvu" u Beogradu, ali ponavlja da je to njegov stav i da na njega ima pravo – "svidelo se to nekome ili ne".

"Bosna i Hercegovina, s obzirom na konstituciju Predsedništva BiH, neće sigurno priznati Kosovo", istakao je Željko Komšić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Međutim, konstatovao je da BiH ima obavezu da barem nešto u međuvremenu uradi kako bi olakšala komunikaciju svojih državljana i "građana i građanki Kosova".

"Kad je već to Srbija uradila, nema nikakvog razloga da mi to ne uradimo. Ali očigledno ovde u BiH ima mnogo ljudi, pogotovo u politici, koji bi da budu veći katolici od samog pape", rekao je Komšić.

Na pitanje kako će sarađivati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, budući da BiH sa Srbijom ima otvoreno pitanje državne granice, Komšić kaže da to ima i sa Hrvatskom.

"Mi poštujemo i Hrvatsku i Srbiju i očekujemo isto od njih. Ako bude takvog stava, ako to bude takav nastup i takav odgovor iz Zagreba i Beograda sarađivaćemo odlično, verujte", poručuje Komšić.

Dodaje da ne želi bilo kakvu vrstu konflikta, niti zategnutih odnosa, ali da se neke stvari moraju poštovati.

"Mora se poštovati ova zemlja, moraju se poštovati njene granice, mora se poštovati naše dostojanstvo kakvi god da smo", zaključio je Komšić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je ranije povodom izjave Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, da je ponekad bolje prećutati i da želi odgovorno da gradi odnose sa BiH.

"Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BiH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti", ukazao je Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, na izjavu Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država, rekao da BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 14. okt 2018, 11:47)
anonymous [neregistrovani]

Velika civija!

Moze da prica u prazno koga slusa.

(nedelja, 14. okt 2018, 00:12)
anonymous [neregistrovani]

Malo previse

...se daje tom coveku na vaznosti u nasim medijima. Nece se on nista pitati sto se tice Rep.Srpske. Ako on ima svoj stav o nasoj juznoj pokrajini,Srbi u Rep.Srpskoj imaju svoj stav da Rep.Srpska u buducnosti treba da bude samostalna. Uz to neka dodje u Beograd da kaze svoje misljenje o Kosovu. Nisam bas siguran da bi ga ponovio. 

(nedelja, 14. okt 2018, 00:11)
anonymous [neregistrovani]

Malicioznost..

Vazno je da Komsic gura prst u oko svima ,a udvara se Bosnjacima koji su ga i ovaj put izabrali.
Dodik je potreban zbog ovakvih ,i ako ga cesto ne podrzavam u izjavama.

(subota, 13. okt 2018, 21:44)
anonymous [neregistrovani]

Komsicu, tvoj stav

nas ne zanima, znamo STAV Hrvatske o Kosovu, pa te molimo ne ponavljaj se.

(subota, 13. okt 2018, 16:38)
anonymous [neregistrovani]

Komšić je 100%

Kada se međusobno budemo uvažavali i poštovali tada će se i osjetiti boljitak za sve nas u takozvanom "regionu" a do tada biće nam loše svima podjednako.

(subota, 13. okt 2018, 15:29)
anonymous [neregistrovani]

Ne zasluzue ovoliku paznju

Covek samo pokusava da skrene paznju sa svog izbora, gde ga nije birao njegov narod nego neki drugi. Zato I daje ove provokativne ali "prazne" izjave. Ipak, nije lako ziveti sa tim da je tvoj sopstveni narod zeleo nekog drugog i da je tvoj izbor nametnut.

(subota, 13. okt 2018, 14:24)
Srđan [neregistrovani]

Kosovo je Srbija, nema podele, ni razgraničenja celo KiM je bilo i ostaće Srbija

Komšić može da predstavlja svoju bazu, tj. Bošnjake, tj. Muslimane, ali nikako ne i Srbe. Srbi imaju svoje predstavnike, a to svakako nije taj Komšić. koji je samo marioneta.Kosovo je bilo i ostaće Srbija.

(subota, 13. okt 2018, 13:39)
anonymous [neregistrovani]

Komsic

Je obični politicar sa kojim se mora nažalost komunicirati,ali rješenja se nikakva neće postići.

(subota, 13. okt 2018, 13:32)
vukoje t. [neregistrovani]

Los komsija -Komsic

Tacno je da imas pravo na svoj stav medjutim pokazao si da nisi za mir na ovim prostorima. Tudju kucu bi da rusis, zar ne Komsicu? Da se pridruzis onima koji su vec stotinu cigli (priznanja Kosova) izvadili iz te kuce?

(subota, 13. okt 2018, 13:27)
milan lala [neregistrovani]

Nemoralni Komsic

Hrvatski clan predsednistva BiH koga Hrvati nisu izabrali , Komsic " ima pravo na svoj stav" . E pa Komsicu nisi ti jedini koji ima pravo na svoj stav. Odmah si o tom tvom stavu dobio zasluzen odgovor od naseg ministra Dacica : ako je za BiH KiM nezavisna drzava , onda je za Srbiju i Republika Srpska nezavisna drzava. U svim hrvatskim opstinama u FBiH si proglasen kao " persona non-grata " nepozeljan . Par dana si na funkciji a vec si uspeo da stvoris zlu atmosferu .