Dodik: Džaferović i Komšić uneće ratnu politiku

Novoizabrani član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će novoizabrani članovi ove institucije Šefik Džaferović i Željko Komšić uneti "svoje ratne politike" u Predsedništvo.

"Jasno je da oni unose svoje ratne politike, a pogotovo Komšić, koji smatra da je njegov pogled na BiH jedini moguć. Naravno da nije. Ustavna pozicija BiH su dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to bi trebalo jasno da bude ispoljeno i vidljivo u ovoj zemlji", rekao je Milorad Dodik za Glas Srpske.

Komentarišući informaciju o ratnoj prošlosti ova dva člana Predsedništva BiH, Dodik kaže da je ta prošlost nešto što bi trebalo da tretiraju pravosudne institucije koje ne rade svoj posao, a istovremeno su i, ističe, neustavne.

"Ustav je neprikosnoven dokument. Sva druga dokumenta trebalo bi da budu izvedena iz Ustava. Naravno da je to otežavajuća priča kada je reč o ratnoj prošlosti", naveo je Dodik i napomenuo da su, što se tiče ratne prošlosti, te stvari morale odavno biti rešene i odgovorni procesuirani.

Očekuje da kolektivno rukovodstvo BiH radi u skladu sa Ustavom i smatra da ukoliko se svi budu pridržavali ovoga neće biti problema u radu Predsedništva BiH.

"Predstavljaću srpski narod i Republiku Srpsku i moj stav će biti vrlo jasan o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu. Republika Srpska je je primarna u mojoj političkoj agendi i ništa drugo. Ukoliko bude moguć dogovor, Predsedništvo BiH će funkcionisati, a ukoliko ne bude – šta da radimo", kategoričan je Dodik.

Na pitanje da li očekuje da će biti opstrukcija, Dodik kaže da je opstrukcija već urađena urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

"Sada imamo ustavni tekst koji je jasan i sasvim drugu praksu koja je nastala kršenjem mnogih odredaba tog ustava. Kao razumni ljudi morali bismo da vratimo stvari u ustavne okvire. Nije ustavno da visoki predstavnik nametne zakone i iako parlament BiH donese neki zakon, a da nije u skladu sa Ustavom, kao što je Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio i da je Džaferović u ratu bio načelnik Centra bezbednosti Zenica, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina gde je delovao ozloglašeni odred "El mudžahid", koji je odsecanjem glava pobio na desetine Srba.

"Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da nije reagovao", rekao je Dodik.

Naveo je i da je Džaferović, kao načelnik Centra, zataškavao podatke o zločinima odreda "El mudžahid" i da do procesa protiv njega nikad nije došlo, iako je u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima u BiH koji su bili u tom odredu.

Dodik kaže i da se sumnja da je obiman deo dokumentacije sklonjen i da je upravo Džaferović to učinio.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 21:36)
anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Pa Zapadu i odgovaraju nemiri i nestabilan region jer tako mogu da drze sve pod kontrolom zato i podrzavaju.

(subota, 13. okt 2018, 21:10)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

je koliko će dodik imati podrške iz republike srpske od tzv opozicije jer bi bilo vrlo loše kada bi se oni ponašali oportuno

(subota, 13. okt 2018, 19:50)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Tačno Milorade Zato te je narod Srpske i izabrao da se sistem drži pod kontrolom

(subota, 13. okt 2018, 15:21)
anonymous [neregistrovani]

Funkcionisanje Predsedništva BiH

Tri novoizabrana člana Predsedništva BiH teško da će moći da se o bilo čemu dogovore.

(subota, 13. okt 2018, 12:28)
anonymous Petar [neregistrovani]

Neko mora svima reci sve u oci

Mislim da je dobro sto Dodik prica istinu koju mnogi neznaju.
Kako ce BiH funkcionisati to niko nezna ali ima pomaka na bolje. Politika zapada se mijenja a uticaj Rusa Kineza i drugih nestvrtanih zemalja jaca sto ce pozitivno uticati na odnose u BiH. Zapad je do sada imao jako negativan uticaj na Sarajevo i zato se stiglo tu gdje jesmo