Albansko "groblje" migova postaje vazduhoplovna baza NATO-a

Albanska vojna baza u Kočovi, već dugo poznata kao "groblje" migova koji su nekada bili simboli moćne avijacije, trebalo bi da postane nova vazduhoplovna baza NATO-a, navodi "Rojters".

"Baza je prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za ovaj region", istakla je albanska ministarka odbrane Olta Džaka.

NATO će u prvu fazu radova uložiti više od 50 miliona evra i Kočova će služiti kao baza za snabdevanje, logistiku, obuku i vežbe, dodala je ministarka.

Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom sveta.

"Region u celini je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije", istakla je ministarka Džaka.

Bazu u Kočovi, koju su pedesetih godina prošlog veka gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

Nalazi se na lokaciji gde su tokom cele godine vremenske prilike veoma dobre.

"NATO baza će povećati odbrambene kapacitete zemlje, a strani investitori će imati više poverenja u Albaniju. Takođe, doprineće zapošljavanju u toj oblasti", rekao je penzionisani komandant vazduhoplovstva Klement Alikaj.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 13. okt 2018, 06:44)
anonymous [neregistrovani]

Prisila

Onda smo prisiljeni da Rusima damo bazu kod Nisa.

(subota, 13. okt 2018, 00:22)
Carko [neregistrovani]

laz

Nato u svojoj istoriji nije imao mirovnu misiju. Sve sto su radili je da su unistavali slabije zemlje i krsili medjunarodno pravo. 

(petak, 12. okt 2018, 22:43)
anonymous [neregistrovani]

Pa šta će my baza u Albaniji

Pa šta će im baza u Albaniji, kad oni imaju Baze i u Bonstilu kod Uroševca.

(petak, 12. okt 2018, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

Gospodjo Dzaka,

Ne secamo se niti jedne mirovne misije Nato-a, osim ako vi njihovo, 1999 godine zapoceto, zasipanje bombama i osiromasenim uranom drzava koje su im mile za unistavanje i pljackanje nazivate "mirovnim." Mi ne.