Hrvatska, promocija knjige o Maksu Luburiću

Promocija knjige "Sluga domovine – život hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina" održana je prošlog vikenda u Zagrebu, a potom u Karlovcu u prostoru čiji je vlasnik Crkva. Naredna je najavljena u Splitu. Promocije su završavane ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Knjiga autora Vlade Vladića o životu ustaškog zločinca promovisana je prošlog vikenda u prostorijama "Hrvatskog slova" u Zagrebu, potom u Karlovcu u prostoru u vlasništvu Crkve.

Naredna je najavljena za 22. oktobar u Galeriji Vinka Draganje, u splitskom Dominikanskom samostanu, pišu hrvatski mediji.

Portal Indeks je objavio i pozivnicu za promocije knjige o Luburiću koju su, kako navode, objavili ekstremistički i proustaški portali.

Promoter i urednik knjige je Džon Ivan Prcela, kome je Luburić bio venčani kum.

Promocije je završavao ustaškim pozdravom "Za dom spremni", što su okupljeni pozdravljali aplauzom.

Promocija u Karlovcu je održana u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa.

Predstavnik Crkve tvrdi da je prevaren

Nakon što je objavljena najava ovog događaja, reagovao je predstavnik svetišta monsinjor Antun Sente, koji je rekao da je bio prevaren, odnosno da mu je Prcela najavio da će predstaviti svoje knjige u kojima istražuje život Svetog Josipa.

Kada je iz medija saznao da Prcela namerava da promoviše Luburića, Sente mu je otkazao "svaku dalju saradnju".

Međutim, Prcela tvrdi da je Sente znao za njegovu nameru.

Na promociji, kojoj je prisustvovao i izdavač Mirko Bilić Erić, Prcela je rekao da je knjiga pisana sedam godina.

Istražujući Luburićevo ubistvo u Španiji, Prcela je rekao da je došao i do Luburićevog sina, koji kao lekar danas živi u Barseloni, ali i da je on odbio svaki razgovor jer se, kako je rekao, stidi oca, jednog od osnivača koncentracionog logora smrti Jasenovac, pišu Novosti, portal Srpskog nacionalnog vijeća.

Osude promocije knjige

Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca najoštrije su osudili promociju knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću i protive se njegovoj rehabilitaciji na bilo koji način.

U saopštenju dostavljenom medijima, PEN centar i HDN preciziraju da je reč o hrvatskom Ajhmanu, jednom od najvećih zločinaca ustaške Nezavisne Države Hrvatske, desnoj ruci poglavnika Ante Pavelića, koji je odgovoran za masovne likvidacije i osnivač Jasenovca.

Ukazuju da je Luburić bio i zapovednik svih ustaških logora u Hrvatskoj, u kojima su na najstrašnije načine ubijene desetine hiljada nevinih ljudi i dece.

Dodaju da je promocijom doživeo sramotnu rehabilitaciju i to, kako kažu, na simboličnom mestu, u podnožju jedne od najvažnijih institucija hrvatske kulture, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, u prostorijama "Hrvatskog slova".

Ističu da Vladićeva knjiga "o životu i delu generala Drinjanina hrvatskog viteza", Luburića slavi kao velikog "slugu domovine i pravednog ustaškog borca".

"Kako se radi o anticivilizacijskom ispadu, nezamislivom u demokratskom svetu, a promocijom te knjige sramoti se Hrvatska, kao pisci najoštrije osuđujemo tu svojevrsnu banalizaciju zločina i zatajene etičke svesti i empatije prema Luburićevim žrtvama, kojim se, poput nakaznih pesama koje ga opevavaju ("Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara"), kontaminira celokupni prostor hrvatskog društva", poručili su u ime hrvatskog PEN centra i HDP-a, Tomica Bajsić i Zoran Ferić.

Inače, Luburić je krajem Drugog svetskog rata pobegao u inostranstvo, potom se nastanio u Španiji pod zaštitom klerofašističkog diktatora Franciska Franka.

Autor knjige Vlado Vladić član je Društva hrvatskih književnika i bivši predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво