Hrvatska se ne miri sa izborom Komšića

Zvanični Zagreb i Hrvati u BiH nikako se ne mire sa izborom Željka Komšića za hvatskog člana Predsedništva BiH, iako je on, prema najnovim podacima CIK BiH, osvojio gotovo 13.000 glasova više čak i od bošnjačkog člana Šefika Džaferovića.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i danas se, na početku sednice vlade, a juče u Saboru, osvrnuo istim rečima na izbor Komšića - da je to "izigravanje Dejtonskog sporazuma", te "izborni inženjering" s negativnim posledicama na Hrvate u Bosni i Hercegovini, na funkcionisanje ranje zemlje".

"Smatramo da izigravanje ciljeva i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma nije dobro, nije korisno i nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome ćemo aktivno pridoneti, pronaći zakonsko rešenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsedništvu", ukazao je Plenković.

Komšić je na prošlonedeljnim opštim izborima u BiH treći put izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH, zahvaljujući pre svega glasovima Bošnjaka.

Hrvati u obema državama, Hrvatskoj i BiH, njegov izbor smatraju neligitimnim, a kako će se stvari dalje razvijati zavisiće od mnogo faktora, ponajviše od narednih koraka zvaničnog Zagreba i još uvek aktuelnog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića, koji je i lider HDZ BiH, pišu hrvatski mediji.

Čović je, inače, uoči izbora dobio plebiscitarnu podršku Hrvatske i hrvaskog vladajućeg HDZ.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, dan nakon izbora u BiH, međutim, istakla da je Dejtonski sporazum temelj BiH, kojeg se treba držati, a svako odstupanje od tog dokumenta samo stvara neravnotežu između tri konstitutivna naoda u susednoj državi.

Inače, Komšić je tokom izborne kampanje žestoko kritikovao Grabar Kitarović, rekavši da je doprinela "političkoj agresiji" Hrvatske na BiH, sličnu onoj tokom rata, te da je razlika sam u tome što sada nije bilo tenkova.

Najglasniji protivnik izbora Komšića je predsednik Spoljnopolitičkog odora Sabora i bivši šef hrvatske diplomatije i visoki funkcioner HDZ, Miro Kovač, koji je rekao da Bošnjaci sada imaju dva člana Predsedništva, a da pritom nije izabran kandidat koji je dobio najviše glasova Hrvata, te da to nije u duhu Dejtonskog sporazuma.

Naredni koraci poraženog lidera HDZ BiH Dragana Čovića biće, ipak, odlučujući za ostanak i opstanak Hrvata u BiH, a prema medijima u obema zemljama, ti koraci će zavisiti od dogovora sa zvaničnim Zagrebom.

Komšić, osokoljen izbornim rezultatom izrekao više poruka koje su naljutile hrvatske zvaničnike.

Komšić je po ocu Hrvat, a po majci Srbin. Oženjen je Bošnjakinjom. U ratu se borio na strani tzv. Armije BiH. Zbog zalaganja i ranjavanja odlikovan je ordenom "Zlatni ljiljan", najvišim ratnim odlikovanjem BiH.

Njegova politička orijentacija, sa kojom je išao i na izbore, je zalaganje za građansku BiH.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво