Hrvatska se ne miri sa izborom Komšića

Zvanični Zagreb i Hrvati u BiH nikako se ne mire sa izborom Željka Komšića za hvatskog člana Predsedništva BiH, iako je on, prema najnovim podacima CIK BiH, osvojio gotovo 13.000 glasova više čak i od bošnjačkog člana Šefika Džaferovića.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i danas se, na početku sednice vlade, a juče u Saboru, osvrnuo istim rečima na izbor Komšića - da je to "izigravanje Dejtonskog sporazuma", te "izborni inženjering" s negativnim posledicama na Hrvate u Bosni i Hercegovini, na funkcionisanje ranje zemlje".

"Smatramo da izigravanje ciljeva i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma nije dobro, nije korisno i nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome ćemo aktivno pridoneti, pronaći zakonsko rešenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsedništvu", ukazao je Plenković.

Komšić je na prošlonedeljnim opštim izborima u BiH treći put izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH, zahvaljujući pre svega glasovima Bošnjaka.

Hrvati u obema državama, Hrvatskoj i BiH, njegov izbor smatraju neligitimnim, a kako će se stvari dalje razvijati zavisiće od mnogo faktora, ponajviše od narednih koraka zvaničnog Zagreba i još uvek aktuelnog hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića, koji je i lider HDZ BiH, pišu hrvatski mediji.

Čović je, inače, uoči izbora dobio plebiscitarnu podršku Hrvatske i hrvaskog vladajućeg HDZ.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je, dan nakon izbora u BiH, međutim, istakla da je Dejtonski sporazum temelj BiH, kojeg se treba držati, a svako odstupanje od tog dokumenta samo stvara neravnotežu između tri konstitutivna naoda u susednoj državi.

Inače, Komšić je tokom izborne kampanje žestoko kritikovao Grabar Kitarović, rekavši da je doprinela "političkoj agresiji" Hrvatske na BiH, sličnu onoj tokom rata, te da je razlika sam u tome što sada nije bilo tenkova.

Najglasniji protivnik izbora Komšića je predsednik Spoljnopolitičkog odora Sabora i bivši šef hrvatske diplomatije i visoki funkcioner HDZ, Miro Kovač, koji je rekao da Bošnjaci sada imaju dva člana Predsedništva, a da pritom nije izabran kandidat koji je dobio najviše glasova Hrvata, te da to nije u duhu Dejtonskog sporazuma.

Naredni koraci poraženog lidera HDZ BiH Dragana Čovića biće, ipak, odlučujući za ostanak i opstanak Hrvata u BiH, a prema medijima u obema zemljama, ti koraci će zavisiti od dogovora sa zvaničnim Zagrebom.

Komšić, osokoljen izbornim rezultatom izrekao više poruka koje su naljutile hrvatske zvaničnike.

Komšić je po ocu Hrvat, a po majci Srbin. Oženjen je Bošnjakinjom. U ratu se borio na strani tzv. Armije BiH. Zbog zalaganja i ranjavanja odlikovan je ordenom "Zlatni ljiljan", najvišim ratnim odlikovanjem BiH.

Njegova politička orijentacija, sa kojom je išao i na izbore, je zalaganje za građansku BiH.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 11. okt 2018, 21:13)
anonymous [neregistrovani]

kako to?

Komsic je dobio glasove Hrvata u BiH a Hrvati u Bosni se ne mire sa time sto je pobedio Komsic?Hrvatska se nikad ne mora sa tim pomiriti , mogu da skacu sa mostova hrvatski politicari koji su razocarani izabranog clana predsednistva BiH Komsicem.

(četvrtak, 11. okt 2018, 17:36)
anonymous [neregistrovani]

Kada sam pomenuo, i poredio Komsica i Bregovica, bila.....

....je to mala - "ironija"!

(četvrtak, 11. okt 2018, 17:12)
anonymous [neregistrovani]

Ne fali Bregovicu nista...

...vec Komsicu.Ocito poredite "babe i zabe" ili "jabuke i kruske".
Izgleda na niste u toku!?

(četvrtak, 11. okt 2018, 16:33)
anonymous [neregistrovani]

Biografija Zeljka Komsica je potpuno ista, kao i Gorana Bregovica, jer.....

.......su obojici majke srpkinje, otac hrvat, a supruge muslimanke, pordon - bosnjakinje! I, sta fali Goranu Bregovicu, recite mi.......

(četvrtak, 11. okt 2018, 15:27)
anonymous [neregistrovani]

Sad je jos jasnije

''osvojio gotovo 13.000 glasova više čak i od bošnjačkog člana Šefika Džaferovića'' Pa super, njega izabrati za bosnjackog predstavnika, a Covica staviti za hrvatskog sto mu i pripada jer su Hrvati u 95% slucajeva glasali za Covica, a ne za Komsica.

(četvrtak, 11. okt 2018, 15:24)
anonymous [neregistrovani]

Neobavesteni

Jel moze neko da mi objasni kako Hrvati glasaju za svog predstavnika (kako se glasa u Federaciji) i odakle toliko muslimanskih glasova, gde oni zive i sl?