Plenković: Srbija loše govori o Hrvatskoj, mi odlučno odgovaramo

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je Srbiju da loše govori o Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici na šta, kako je rekao, zvanični Zagreb odlučno odgovara.

Podnoseći izveštaj o radu Vlade, Andrej Plenković je u parlamentu rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni ne samo otvorenim pitanjima iz vremena osamostaljenja i "agresije" već i retorikom kojom se o Hrvatskoj loše govori u međunarodnoj zajednici.

Istakao je i da Hrvatska vodi brigu o svojim građanima koji žive izvan domovine i želi da ih poveže sa maticom, kao i da im obezbedi zaštitu u državama gde su manjina.

Osvrnuvši se na opšte izbore u BiH, Plenković je rekao da je na njima po treći put dezavuisan smisao Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Orkestriranim delovanjem izigrana je stvarna politička volja hrvatskog naroda u BiH, kojem su u nedelju Bošnjaci izabrali nominalnog predstavnika u Predsedništvu, uprkos plebiscitarnoj podršci Hrvata Draganu Čoviću. To što se dogodilo loše je za stabilnost BiH i nepotrebno antagonizuje Hrvate i Bošnjake", ocenio je Plenković.

Što se tiče odnosa sa Slovenijom, Plenković je rekao da je dijalog o rešavanju graničnog pitanja nastavljen u obostranom interesu, te da je Hrvatska spremna da u dobrosusedskom duhu sa novom slovenačkom vladom bilateralno reši to pitanje.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo zbog toga što osam poslanika nacionalnih manjina podržava njegovu vladu, te da se, kako je rekao, u partnerskom odnosu radi na ostvarivanju operativnih programa za manjine.

"Vlada štiti i unapređuje manjinska prava, uprkos njihovom sve glasnijem propitivanju. Inicijative kojima se želi smanjivanje prava manjina podrivaju dostignute demokratske standarde i Vlada se tome protivi", rekao je, između ostalog, Plenković.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво