Makedonija, poslanici VMRO-DPMNE pod pritiskom

Makedonski parlament Sobranje u ponedeljak počinje raspravu o ustavnim promenama neophodnim za sprovođenje sporazuma o novom imenu te države. Posle referenduma, o čijem ishodu se spore vlast i opozicija, glasanje u Sobranju će biti drugi pokušaj ratifikacije dogovora sa Grčkom. Poslanici VMRO-DPMNE pod pritiskom, navode čelnici te stranke, ali i evrokomesar Johanes Han.

Poslanici makedonskog parlamenta počeće u ponedeljak raspravu o ustavnim promenama, što će predstavljati novi pokušaj ratifikacije sporazuma o novom imenu te države. Raspravu u Sobranju prate spekulacije da je 11 poslanika opozicionog VMRO-DPMNE pristalo da podrži izmene Ustava.

Tu vest objavila je makedonska televizija Alsat, navodeći da je vlada Zorana Zaeva uspela da obezbedi dvotrećinsku podršku neophodnu za usvajanje ustavnih promena, čime bi ova zemlja izbegla vanredne parlamentarne izbore.

Ipak, čelnici VMRO-DPMNE tvrde da su spekulacije da su poslanici te stranke podržali ustavne promene netačne, navodeći da je "malo verovatno da će neko od poslanika glasati suprotno volji građana Makedonije iskazanoj na referendumu 30. septembra".

"Poslali smo jasnu poruku poslanicima da poštuju volju naroda. Stav VMRO-DPMNE, koji se u odnosu na dogovor sa Grčkom nije promenio, jasan je. Poslanici su jasno poručili da će poštovati volju naroda", rekao je portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski.

Makedonski mediji, takođe, javljaju da su se izvestan broj nekadašnjih funkcionera VMRO-DPMNE uključio u "ubeđivanje" poslanika te stranke da podrže ustavne promene, što je potvrdio i portparol stranke.

"Spekulacije su da je poslanicima prećeno ili da su pod pritiskom partije. Vlast je ta koja preti i ucenjuje", rekao je Arsovski.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han rekao je bečkom Standardu da se poslanici opozicije suočavaju sa pretnjama iz stranke zbog mogućnosti da podrže ustavne promene.

Za usvajanje ustavnih promena potrebna je dvotrećinska većina u Sobranju, odnosno podrška 80 poslanika, ili devet više nego što vladajuća koalicija ima u parlamentu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 10. okt 2018, 09:12)
Вукица [neregistrovani]

Исто нас чека!

Не би требало да "сеиримо" над судбином Македоније, јер и нас, по истом сценарију, спремају за "укалупљвање" у светска (НАТО) правила понашања. Питање је само кад ће нас позвати на сцену...

(sreda, 10. okt 2018, 07:35)
Petar [neregistrovani]

Neznanje

A dali vi znate rezultate konsultativnog referenduma?

(utorak, 09. okt 2018, 16:47)
Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Nije mi samo jasno

Zašto su pravili referendum i bacali narodne pare. Bruka ako i pred narodne volje glasaju "za"