SDSM uputio izmene Ustava u Sobranje, VMRO-DPMNE žestoko protiv

Makedonska vlada posle podne je odlučila da predloži Sobranju izmenu Ustava da bi se promenilo ime države u Severna Makedonija, što je obaveza iz Sporazuma sa Grčkom. Opozicioni VMRO-DPMNE poručuje da premijer Zoran Zaev nema legitimitet za tako nešto.

Vlada je održala vanrednu sednicu na čijem dnevnom redu je bila samo jedna tačka: "Predlog parlamentu za pristupanje izmenama Ustava Makedonije sa smernicama za ustavne izmene i dopune", preneli su mediji.

Da bi u Sobranju izglasala ustavne promene, vladajućim strankama SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je potrebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Iz te partije, međutim, navode da Zoran Zaev nema legitimitet da menja Ustav kako bi promenio ime Republike Makedonije. 

"Milion i dvesta hiljada građana dalo je crveni karton Zaevu i SDSM-u na referendumu", poručuju iz najuticajnije opozicione makedonske partije.

Tokom vikenda su se u makedonskim medijima pojavile informacije da neki poslanici opozicije pregovaraju sa predstavnicima vlasti o podršci izmenama Ustava.

TV Telma piše da bi predlog Vlade mogao da se nađe u skupštini već sutra ujutro.

Tridesetog septembra u Makedoniji je održan referendum na kom su građani odgovarali na pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke". Referendum nije uspeo pošto je izašlo 36,6 odsto upisanih birača, a bilo je neophodno da izađe 50 odsto + 1.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара