Podaci izbornih štabova: Džaferović i Komšić članovi Predsedništva BiH

U BiH su održani opšti izbori, a u trci za bošnjačkog člana Predsedništva Šefik Džaferović je proglasio pobedu. Kandidat za hrvatskog člana Predsedništva Željko Komšić poručio je da je kao budući član Predsedništva BiH tu da služi svim građanima BiH, bez obzira na to da li su glasali za njega, protiv njega ili nisu glasali uopšte.

Šefik Džaferović je pobedu proglasio na konferenciji za novinare dok su okupljeni u štabu Stranke demokratske akcije uzvikivali "Šefik, Šefik".

"SDA je liderska politička stranka. Zahvaljujem građanima koji su glasali za mene. Ja sam pobedio za člana Predsedništva BiH", poručio je Džaferović, što su okupljeni pozdravili ovacijama, prenosi portal Kliks.

Dodao je da SDA nije neozbiljna stranka i da ne bi objavljivala rezultate da nije sigurna u njih.

Prema podacima stranke SDA, Šefik Džaferović osvojio je oko 40 odsto glasova, iza njega je Denis Bećirović sa oko 33,9 odsto glasova i na trećem mestu Fahrudin Radončić sa oko 15 odsto glasova.

Komšić: Tu sam da služim svim građanima BiH

U borbi za hrvatskog člana Predsedništva BiH kandidat Demokratske fronte Željko Komšić na konfereciji za medije nije zvanično objavio pobedu, jer želi da sačeka zvanične podatke Centralne izborne komisije, ali je poručio da će kao član Predsedništva BiH služiti svim građanima.

"Kao budući član Predsedništva BiH želim da znate da sam tu da služim svim građanima BiH, bez obzira na to da li su glasali za mene, protiv mene ili nisu nikako glasali. Hrvatima u BiH želim poručiti da je naš ustavni sistem takav da sam ja opet na ovom mestu, ja sam vaš predsednik glasali vi za mene ili ne. Isto važi i za ljude iz RS. Znam kakva je ovo obaveza i kakav teret preuzimam na sebe, trudiću se da opravdam vaše poverenje", poručio je Komšić.

Dodao je da očekuje rezultate slične onim iz 2014. godine. 

"Ne želimo ulaziti u neke matematičke koalicije, nego nas interesuju konkretni koraci koji će dovesti do boljitka svih građana BiH", rekao je Komšić. 

Ukazao je da je apsolutno opredeljen za svaki vid saradnje sa Beogradom i Zagrebom, ali da se ne mogu tolerisati neke stvari koje su do sada tolerisane, a to je mešanje u unutrašnja pitanja BiH.

Čović: Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike

Komšićev protivkandidat, predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, održao je konferenciju za medije nakon prvih izbornih rezultata, vidno razočaran činjenicom da su Bošnjaci masovno glasali za Željka Komšića.

"Podrška je mnogo bolja nego što smo očekivali. Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko telo, želim zahvaliti svima i preuzeti obavezu. Zajedništvo je rezultiralo dobro", rekao je Čović.

Ipak, vidno je razočaran glasovima Bošnjaka koji su, prema svemu sudeći, izabrali Željka Komšića za člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Ovo je poruka svima, hrvatski narod je poslao poruku da je konstitutivan i da je proevropski. Žalosti me što Bošnjaci to nisu razumeli i što su se opredelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom telu imati 80 posto. Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije evropski put. To je poruka i predstavnicima međunarodnih institucija", naveo je Čović.

"Trudili smo se da izmenimo Izborni zakon. Sada se vidi kada je prevaga u rukama najmnogobrojnijeg naroda. Verujem da će među Bošnjacima biti razumevanja, jer to nije dobro za bošnjački narod i BiH i to može izazvati neviđenu krizu. Svesni smo te odgovornosti", poručio je Čović, prenosi Kliks.

Milorad Dodik je proglasio pobedu na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH.

Na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije BiH dogodio se incident kada je Fadil Ćerimagić, čija majka je umrla pre 11 godina, pitao komisiju zašto je njeno ime i dalje u biračkom spisku.

Portal Kliks je preneo da su Ćerimagića izbacili iz zgrade Parlamenta BiH jer, kako je rečeno, nije novinar.

Na opštim izborima danas su birani članovi Predsedništva BiH i predstavnici za Predstavnički dom BiH. Dok se na izborima u RS birao tamošnji predsednik i predstavnici za Narodnu skupštinu RS, u Federaciji je biran Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i predstavnici Skupštine kantona u Federaciji BiH.

Na izborima za članove Predsedništva BiH biraju se tri člana, po jedan iz svakog konstitutivnog naroda. Mandat članova Predsedništva BiH traje četiri godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара