Među svojima – među svojima posle dve decenije

Grupa od tridesetak mladih iz Zemuna, poreklom iz Hrvatske, nedavno su obišli Zagreb i druga zavičajna mesta u kojima žive Srbi, kao i lokacije važne za srpsku kulturu na tom području. Zbog ratnih dešavanja devedesetih, mnogo ljudi je otišlo iz svog zavičaja, pa je ova poseta za njih bila više nego dragocena.

Posle obilaska grada, u centru Zagreba, na Cvetnom trgu u Hramu Preobraženja Gospodnjeg omladinu iz Zemuna dočekalo je sveštenstvo SPC.

U razgovoru je naglašena važnost njihove posete i istaknuta želja i potreba da oni što češće dolaze u Hrvatsku.

"Svi smo mi isti, svi smo braća a razlike postoje ne da bi nas one razdvajale i udaljavale međusobno nego da bi razlika kao lični pečat, kao posebnost, kao lični dar koji međusobno", napominje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U Zagrebu živi između petnaest i dvadeset hiljada Srba, a u čitavoj Hrvatskoj danas ima blizu 200.000 stanovnika srpske nacionalnosti koji se trude da sačuvaju svoj identitet u hrvatskom društvu".

"Od 2011. godine imamo ekonomski egzodus u zapadne zemlje gde odlaze za boljim životom cele poprodice i Hrvati i Srbi, svi, pa je teško reći koliko Srba živi u Hrvatskoj", navodi saborski zastupnik Boris Milošević.

O društvenom i političkom položaju Srba u Zagrebu više su se upoznali u Srpskom nacionalnom veću. Saznanja o svom zavičaju koja imaju od svojih porodica ovim putovanjem su, kažu, dopunili.

Studentkinja Jovana Zukanović prvi put je u Hrvatskoj, a iako joj je otac iz Dalmacije, nikada nije obišla ni Zagreb ni bilo koje mesto u Dalmaciji.

"Drago mi je što sam deo svega ovoga, takođe, bavim se i etno pevanjem i dosta pesmama i uopšte pesmama i uopšte običajima iz ovih krajeva, tako da mi je drago da vidim gde se to ranije igralo i pevalo i kako je to sve izgledalo", dodaje Jovana.

U okviru poseta Hrvatskoj pod nazivom "Među svojima", koja će biti nastavljena i drugi će imati priliku da organizovano posete svoj rodni kraj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво