Izbori u BiH, ni manje zemlje ni više kandidata

U Bosni i Hercegovini sutra su opšti izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti države 1992. godine. Za izbore su se prijavile 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata. U Centralnom biračkom spisku upisano je više od 3 miliona 200 hiljada građana sa pravom glasa.

U igri je više od 500 pozicija na nivou države sa oko sedam i po hiljada takmičara.

Građani Republike Srpske biraju predsednika, poslanike za svoju skupštinu i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, člana Predsedništva. Za tu funkciju je 15 kandidata, najmanje do sada. Iz reda srpskog naroda četiri. Kao favoriti vide se Milorad Dodik i Mladen Ivanić.

"Boriću se za ukidanje visokog predstavnika, za ukidanje i odlazak sudija Ustavnog suda, boriću se mir, stabilnost i dijalog sa onima koji hoće. Moja politika nije politika svađanja, nego čistog računa", poručuje Dodik.

"Ja i gospodin Govedarica ćemo pobediti ne zato što se mi nešto borimo već zato što to narod hoće", ističe Ivanić.

Ukupno 37 kandidata za predsednika i potpredsednike RS

Kandidata ne manjka sa druge strane – 37 za predsednika i potpredsednike Srpske, od kojih 21 nezavistan. Najviše šanse daje se Željki Cvijanović iz SNSD-a i Vukoti Govedarici ispred Saveza za pobedu.

"Naše politike su politike mira, stabilnosti, izgradnje škola, vrtića, puteva, studentskih domova", kaže Željka Cvijanović.

Vukota Govedarica iz Saveza za pobjedu navodi da je SDS jedna veoma ozbiljna politička organizacija koje je uvek imala na umu da je državotvorna i da je istorijska.

U kampanju su stali i skupovi "Pravda za Davida", a od tema, mahom nacionalne – opstanak Srpske, odnos sa Sarajevom, međunarodnom zajednicom.

"Nema drugog uspeha na izborima osim toga za BiH. BiH je vrlo nesrećna zemlja, to je školski primer gde vi ne možete da se odvojite od nacionalnog i verskog identiteta", objašnjava Ivan Šijaković sa Fakulteta političkih nauka.

Aleksandar Vranješ sa Fakulteta političkih nauka tvrdi da je u odnosu na ranije, do sada zabeleženo možda najviše strano mešanje. 

Zemlja u čijem Ustavnom sudu sede stranci i gde se visoki predstavnik može da smenjuje funkcionere, svakako nije imuna na strane uticaje. Kampanju su obeležile optužbe za mešanje u izbore – vlasti za ono koje dolazi sa Zapada, a optužbe druge strane stizale su do Rusije, pa i do Srbije.

U kampanji malo o programima, više optužbi 

Retko šta se može videti u Sarajevu od plakata i bilborda na kojima su stotine različitih kandidata za sve nivoe vlasti u BiH. Kampanja je završena, a obeležilo je to što se vrlo malo čulo o programima, ali zato veoma mnogo o optužbama na račun protivkandidata.

Između dva izborna ciklusa ispunjeno je oko tri odsto obećanja, izračunali su analitičari u Sarajevu. Političke partije se, kažu, uglavnom bave sopstvenim interesima koje maskiraju borbom za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

"Da se zaista radi o zaštiti vitalnog, odnosno životnog nacionalnog interesa, zar bi se iz ove zemlje toliko bežalo? Imate eufemizam u štampi, u medijima – ljudi odlaze iz BiH. Nije tačno, ne odlaze, beže", kaže Esad Bajtal, politički analitičar.

Zato su u selu Podgora nadomak Sarajeva bili eksplicitni. Postavili su transparent sa jasnom porukom političkim partijama: "Lažete nas godinama, nijedna stranka nije dobrodošla".

"Bilo koja politička partija da je došla ovde, bilo ko da je držao izbore, samo kažu mi ćemo, uradićemo... Nikad ništa nisu uradili. Dosta nam je laži", ističe Sabahudin Solak iz Podgore.

Okupljeni meštani oko lokalne prodavnice u Podgori kažu nam da od rata čekaju da selo dobije asfalt i dečje igralište, a nisu ni sve kuće obnovljene. Zato na poleđini transparenta podvlače: "Jeste li pročitali? Ljudima je dosta".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара