Referendum u Rumuniji – da li će građani i ustavom zabraniti istopolne brakove

U Rumuniji se održava dvodnevni referendum na kojem se odlučuje da li da se uz zakon i Ustavom zabrane istopolni brakovi. Da bi referendum uspeo, potrebno je da glasa najmanje 30 odsto upisanih birača, a blagoslov za njegovo održavanje dala je i Rumunska pravoslavna crkva. Sa druge strane, iz Evrope stižu oštre kritike i poziv rumunskim vlastima da poštuju ljudska prava.

Oko 18 miliona glasača u Rumuniji pozvano je da se izjasni o promeni definicije porodice, na osnovu peticije jedne konzervativne organizacije, koju je potpisalo tri miliona ljudi.

Po rumunskom ustavu, brak je zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da ubuduće bude definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Za inicijativu je glasala i predsednica rumunske vlade, uprkos kritikama Brisela i nevladinih organizacija.

"Naša je građanska dužnost da se izjasnimo o temama koje su važne za društvo, a porodica je svakako jedna od njih. Glasala sam za vrednosti u koje verujem", rekla je premijerka Viorika Dančila.

Inicijativa je od početka imala podršku Rumunske pravoslavne crkve, a na referendumu je glasao i rumunski patrijarh.

Građani smatraju da deca treba da znaju ko im je otac a ko majka, i da u Ustavu mora da se naglasi da je brak zajednica muškarca i žene, a ne partnera, kao do sada.

Rumunskim zakonom istopolni brakovi već su zabranjeni. Insistiranje da tako piše i u ustavu, kritičari vide kao zlonameran pokušaj da se pripadnicima LGBT populacije stvori osećaj da su građani drugog reda i da se marginalizuju samohrani roditelji i nevenčani parovi sa decom.

Prema anketama, očekuje da će glasači podržati ustavnu izmenu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 07. okt 2018, 05:09) - Aco [neregistrovani]

Ma

bravo Rumuni. Treba da ucimo od vas.

(subota, 06. okt 2018, 22:10) - nikola [neregistrovani]

Lepo

Referendum je najvisi akt demokratije u jednoj zemji i drustvu.

(subota, 06. okt 2018, 21:36) - anonymous [neregistrovani]

Ljudska prava

Sta je to ? To je ono sto vecina izglasa a ne ono sto pojedinci nametnu.

(subota, 06. okt 2018, 21:08) - Dd [neregistrovani]

zakon

Izglasavanje ovog zakona nikoga nece iz homoseksualca pretvoriti u heteroseksualca, stoga neće nikako doprineti natalitetu. Bolje da se zapitaju zašto je broj stanovnika Rumunije pao za 2 miliona za 20 godina, zbog loše ekonomske situacije, nego da troše novac i vreme na duplu zabranu gej brakova.

(subota, 06. okt 2018, 19:54) - Bojana [neregistrovani]

Pametno

Komsije Rumuni misle na natalitet. Muskarac i zena donose na svet decu. Oduvek bilo i ostalo.