Otvorena bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je žaljenje što predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne prisustvuje otvaranju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu i istakao da snaga Republike Srpske počiva u veri njenih građana u nju i Srbiju. Izaslanik predsednika Srbije Nebojša Stefanović rekao je na otvaranju bolnice da je Srbija neraskidivo povezana sa Republikom Srpskom. 

"Srbiji smo zahvalni za sve i za reči predsednika Aleksandra Vučića koji kaže da Srpsku nikada neće ostaviti bez podrške i zaštite Srbije", istakao je Milorad Dodik na otvaranju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Izrazio žaljenje što Aleksandar Vučić ne prisustvuje svečanosti.

"Žao mi je, jer se radi o čoveku koji nesebično voli Republiku Srpsku i srpski narod", napomenuo je Dodik, koji smatra da Srbi moraju još snažnije da se okupe oko ideje koja se zove Republika Srpska.

Istakao je da se izgradnjom bolnice zaokružuje period ogromnih napora uloženih kako bi Istočno Sarajevo rešilo gotovo sva vitalna pitanja infrastrukturnog karaktera.

"Radili smo mnogo na tome da rešimo pitanje putnog pravca od Lukavice ka Jahorini. Drago mi je što mogu da kažem da stara deonica ide u rekonstrukciju", naveo je predsednik Republike Srpske.

Istakao je da je u Jahorinu, kao važan privredni kapacitet, uloženo 50 miliona konvertibilnih maraka, čime je pospešeno ne samo poslovanje preduzeća već i ukupan život sarajevsko-romanijske regije.

Podsetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, istakavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike. 

Stefanović: Srbija i Srpska neraskidivo povezane

Izaslanik predsednika Srbije Nebojša Stefanović pročitao je pismo koje je srpski predsednik Aleksandar Vučić uputio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Stefanović je naglasio da je Srbija danas u ekonomskom i svakom drugom smislu snažnija i da joj to daje mogućnost da Republici Srpskoj još snažnije pomaže.

"Dvadeset jedan milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije pretnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske", rekao je Stefanović uz zahvalnost predsedniku Republike Srpske na inicijativi da nova bolnica u Istočnom Sarajevu nosi ime Srbije.

Navodi da je Srbija i donacijom sanitetskih vozila htela da pokaže ljubav prema narodu u Srpskoj i uzvrati na ljubav koju Srbi iz Srpske nesebično šalju Srbiji.

Naglasio je da Srbija želi mir i želi da gradi bolnice, škole, vrtiće i fabrike.

Stefanović je pročitao pismo koje je srpski predsednik Aleksandar Vučić uputio predsedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Vučić je u pismu izrazio žaljenje što neće prisustvovati otvaranju bolnice "Srbija", naglašavajući da niko ne može da zabrani da saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, bude sveobuhvatna i snažnija.

"Poštovani predsedniče Dodik, iskreno mi je žao što neću moći da učestvujem u važnoj i veličanstvenoj ceremoniji otvaranja bolnice 'Srbija' u Istočnom Sarajevu i što danas, nas dvojica, nećemo biti u prilici da razgovaramo o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu", naveo je Vučić u pismu.

Obraćajući se Dodiku sa "dragi prijatelju", Vučić je istakao da u potpunosti razume to što je od njega tražio da danas ne prisustvuje događaju koji su dugo i temeljno pripremali.

"I to, poštovani predsedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za interese srpskog naroda", naglasio je, između ostalog, Vučić.

Đorević: Srbija želi da jača veze s Republikom Srpskom

Na otvaranju bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu u delegaciji Srbije bili su i ministri zdravlja i rada, Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević.

Đorđević čestitao je Republici Srpskoj, predsedniku RS i predsednici Vlade RS otvaranje bolnice.

"Republika Srbija pokazuje da želi da jača veze s Republikom Srpskom. Ovo je velika stvar, to pokazuje brigu o građanima, a Srbija će se truditi da u narednom periodu još više pomaže Republici Srpskoj, ma koliko nekome to smetalo. A Vi, predsedniče Dodik, kao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić, smišljajte koje projekte da radimo zajedno i da razvijamo Republiku Srbiju i Republiku Srpsku", rekao je Đorević.

Cvijanovićeva: Verujem u jaku Republiku Srpsku

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je ponos uspešnim završetkom ovog projekta.

"Uspeli smo opet, kao i mnogo puta do sada i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku", istakla je Cvijanovićeva i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstvenim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su verovali, ali i onima koji nisu verovali u ovaj projekat, istakavši da je najbitnije da je nova bolnica izgrađena.

Premijerka Srpske je naglasila da veruje u jaku Republiku Srpsku.

"Ne postoji mesto u našoj republici gde se ne gradi neki kapitalni projekat i to pokazuje našu snagu", rekla je premijerka i poručila građanima da je nova bolnica zajednički projekat njih i vlasti.

Ona je istakla da je Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su zaposleni u staroj bolnici heroji, jer su uprkos teškim uslovima rada, pružali uvek dobre zdravstvene usluge.

"Nadam se da će ova regija sa novim objektom imati najbolju zdravstvenu uslugu", rekao je Čubrilović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je naziv bolnice izraz zahvalnosti Srbiji za pruženu podršku.

"Na primeru ove bolnice vidi se naše znanje, upornost i sposobnost da realizujemo misiju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović o stvaranju bolje budućnosti za Srpsku", rekao je Bogdanić obraćajući se prisutnima.

U Istočnom Sarajevu je otvorena bolnica "Srbija", čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije. 

U izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu uloženo je više od 54 miliona konvertibilnih maraka. Sagrađena je po najvišim evropskim standardima, pre predviđenog roka i savremeno je opremljena.

Bolnica je naziv dobila u znak zahvalnosti Srbiji za lečenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

Ova zdravstvena ustanova povezana je sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim delom – poliklinikom i čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta.

Nova bolnica podeljena je na funkcionalni i stacionarni deo i raspolaže sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su odeljenje neurologije, onkologije, oftalmologije, odeljenje za bolesti uha, grla i nosa, pulmologije, urologije, interno odeljenje, odeljenje nefrologije, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, kao i porodilište sa odeljenjem neonatologije.

Nova bolnica ima i odeljenja intenzivne i poluintenzivne nege, kao i centralnu laboratoriju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара