Jeckov u Saboru osudila napad na Pupovca i Miloševića

Poslanica u Hrvatskom saboru iz Samostalne demokratske stranke Srba Dragana Jeckov osudila je nedavni napad na predsednika te stranke Milorada Pupovca i predsednika Kluba zastupnika SDSS Borisa Miloševića.

Milorad Pupovac i Boris Milošević napadnitu su u petak hrpom hrane dok su prolazili pored zagrebačke pijace Dolac, što su neki opisali kao simboličan napad pri čemu nisu bili fizički ugroženi.

Jeckov je ukazala da su njene stranačke kolege bile izvrgnute "sramotnom, kukavičkom, primitivnom i anticivilizacijskom činu bacanja hrane".

"Nakon što su mediji objavili tu vest, mnogo ljudi me je zvalo, izražavalo zabrinutost, zebnju i strah, jer se tako javno napadaju manjinski zastupnici. Pripadnicima nacionalnih manjina jasno je šta mogu očekivati, poruke su jasne i nedvosmislene", navela je Jeckov u saobrskom obraćanju.

Kako su preneli hrvatski mediji, Jeckov je rekla da više ni sama nije sigurna da li je te ljude uverila da je to izolovan slučaj i da se ne treba bojati, ali i da ni sama ne može više u to da poveruje.

"Zanimljivo je da baš niko nije video napadača, niti je iko osetio potrebu da im priđe i pita da li im je potrebna pomoć. Zar baš niko nije bio spreman svojevoljno da da iskaz o tom nemilom događaju? E, to je najdublji problem, odsustvo osećaja da treba pomoći ljudima u nevolji, isto je kao učestvovati u tome. Ćutanje o nasilju je loš znak", rekla je Jeckov.

Kazala je i da su tragikomični pokušaji pojedinih da događaj pokažu smešnim i još se, kako je rekla, malo narugaju i dodatno ponize one koji su druge nacionalnosti.

"Trebalo bi da pozovem institucije da rade svoj posao, ali neću, jer sve više verujem staroj narodnoj – ko se u crkvu tera, taj se Bogu ne moli – tako mislim o institucijama", rekla je Jeckov.

Osudama ovakve vrste nasilja pridružio se i Furio Radin u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

"Kukavice i hulje su oni koji dižu ruku i makar simbolički bacaju hranu. Primitivni beskičmenjaci su oni koji verbalno napadaju na ulici, a kad se okreneš prema njima, beže. Kao i oni koji pucaju tri puta na ulaz kuće u kojoj živi osam porodica, i jedan zastupnik manjina i onda pobegne, i to se dogodilo, i policija je sve zabeležila uz molbu da se vest ne širi", rekao je Radin.

Kritikovao je i sve koji objavljuju tekstove, urednike koji promovišu govor mržnje i istakao da u Hrvatskoj vlada etnički motivirana agresija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво