Joksimović: Predstoji borba za implementaciju Prespanskog sporazuma

Rezultati referenduma u Makedoniji mogu se posmatrati iz dva ugla – s jedne strane je bio razočaravajuće nizak procenat izlaznosti građana, a s druge strane visok procenat onih koji su glasali "za", rekla je za RTS direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

U Makedoniji je juče održan referendum sa pitanjem "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke". Podaci pokazuju da je glasalo ispod 37 odsto upisanih birača i da je "za" glasalo 91,25 odsto izašlih.

Aleksandra Joksimović je gostujući u Dnevniku RTS-a istakla da predstoji borba za implementaciju sporazuma između Skoplja i Atine.

Podseća da je za promenu ustavnih amandmana potrebna dvotrećinska većina u Sobranju za šta je potrebna podrška i pojedinih poslanika iz opozicione VMRO-DPMNE.

Ističe da će u aktuelnoj situaciji biti teže da se poslanici prebace na drugu stranu i da se može reći da su mogući novi parlamentarni izbori.

Joksimovićeva dodaje i da je ključna karika za implementaciju sporazuma glasanje u grčkom parlamentu, i tek kad ta inicijativa prođe i u toj zemlji, može se reći da je sporazum prihvaćen.

"Važno je da su potpisnici sporazuma ostali pri svojim potpisima i da će se boriti za implementaciju sporazuma", navodi Joksimovićeva i poručuje da je to od ključne važnosti za stabilnost Makedonije i regiona.

Ukazuje da je respektabilan broj onih koji su glasali "za", ali da je rezultat kontradiktoran i da se može posmatrati i sa jedne i sa druge strane.

Aleksandra Joksimović ističe da je su skoro sve mogućnosti otvorene i da veruje da će kroz određene procedure sporazum biti implementiran, ali da će to sada biti kompleksnije i teže nego pre referenduma.

Navodi i da ne treba zaboraviti da je referendum bio konsultativnog karaktera ali da daje prostora opoziciji da napada Vladu.

Kako kaže, postojala je velika diplomatksa ofanziva zvaničnika EU u cilju što veće izlaznosti, i sigurno će uslediti detaljna analiza zašto to nije bio slučaj.

"Kada govorimo o referendumu, postoji određena vrsta manje zainteresovanosti građana da izađu na ovakvo glasanje nego kada je reč o parlamentarni izborima", kaže Joksimovićeva.

"Važno zadržati mir na Kosmetu"

Kada je reč o incidentu na jezeru Gazivode kada su specijalci kosovske policije upali na sever Kosova i Metohije, Joksimovićeva kaže da takvi događaji uvek imaju određenu vrstu zapaljivosti u sebi.

"Veoma je teško zadržati kontrolu da ovakva vrsta incidenata ne provocira dalju krizu i konflikte. Važno je zadržati mir, mislim da međunarodna zajednica ima svest o potrebi da situacija između Beograda i Prištine ostane mirna", kaže Joksimovićeva.

Veruje da je dijalog jedini garant da se incidenti neće dešavati i ističe da postoji jedna vrsta zastoja u tom procesu ali da je sigurna da se govori i razmišlja o načinima deblokade i nastavka pregovora.

Govoreći o predstojećem sastanku predsednika Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, Joksimovićeva podseća da je susret ranije najavljen i da nije direktno vezan za incident na Gazivodama.

Poručuje da je važno razgovarati sa svim akterima koji mogu uticati na pitanje Kosova i Metohije i ukazuje da je Rusija jedan od važnih faktora.

Kaže da je važno da Vučić i Putin razgovaraju o svojim viđenjima nastavka dijaloga, i kada je reč o formatu ali i kada je reč o konsultacijama sa Putinom o tome šta Rusija vidi kao mogućnost za nastavak procesa.

Joksimovićeva navodi da je reč o važnom susretu gde će biti reči i o pitanjima ekonomije i energetike.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво