Zaev: Izbori bi mogli da budu krajem novembra

Makedonski premijer poručio je posle neuspeha referenduma da će pokušati da formira dvotrećinsku većinu u Sobranju koja je neophodna da bi se usvojile ustavne promene. Ako ne uspe u tome, raspisaće se vanredni izbori, koji bi mogli da budu krajem novembra, rekao je Zaev. Džaferi: Građani postavili temelje buduće Makedonije.

Zoran Zaev je na konferenciji za novinare istakao je da neće podneti ostavku koju je najavljivao ako referendum bude neuspešan.

 

"U narednih nekoliko dana razgovaraće se sa poslanicima Sobranja o tome da li će biti formirana dvotrećinska većina da bi se usvojile ustavne promene. U suprotnom, ide se na prevremene parlamentarne izbore, rekao je premijer Zoran Zaev na novoj konferenciji za novinare.

"Ako sve bude u skladu sa svim rokovima, izbori bi mogli biti krajem novembra, rekao je Zaev.

Naveo je da ne zna koliko će poslanika glasati u ovom trenutku, ali da je za dvotrećinsku većinu potrebno 80 poslanika.

"Izbori ne bi trebali da budu opcija. Ostavimo sujetu sa strane. Ne igrajmo se, stavimo interese građana na prvo mesto ", rekao je Zaev i pozvao sve, kako je rekao, odgovorne lidere, svakog poslanika da se ujedini i odvede zemlju tamo gde pripada – u EU i NATO .

"Svi znamo da nema boljeg dogovora od onog koje je postignut Grčkom. Alternativa EU i NATO neće i ne može postojati. Pozivam svakog člana Sobranja da ostavi stranačke interese sa strane. Ovo pitanje je veće od svih nas. Ovo je trenutak kada narodni poslanici svojom odlukom imaju obavezu da načine Makedoniju boljim mestom za svakog građanina", poručio je Zaev.

"Referendum uspešan, većina građana glasala 'za'" 

"Imali smo uspešan referendum, većina građana je glasala 'za'", rekao je makedonski premijer.

Prema njegovim rečima, za Makedoniju dolazi zlatno vreme.

"Od 650.000 građana, većina je glasala 'za'. Želim da se zahvalim svim građanima, i onima koji su glasali 'za' i onima koji su glasali 'protiv', jer su preuzeli odgovornost. Građani su pokazali demokratsku zrelost i koračaju našim putem ka EU i NATO", napomenuo je Zaev.

Prethodno je Zaev po zatvaranju biračkih mesta rekao da očekuje da VMRO-DPMNE poštuje demokratsku odluku.

Predsednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi čestitao građanima i institucijama na sprovođenju referenduma bez ijednog ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja.

"Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država, i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj evropskoj porodici", rekao je Džaferi.

Prema njegovim rečima, građani su postavili temelje buduće Makedonije. 

Džaferi je naveo da nije glasao na referendumu, jer njegovo ime nije bilo na biračkom spisku.

"Istina je da nisam bio na listi birača, nadam se da je to izolovani slučaj i da ne postoje slične situacije", rekao je Džaferi, prenosi portal Plusinfo.

Da glasa na referendumu nije uspeo ni bivši makedonski premijer i predsednik Branko Crvenkovski, čije ime se tadođe nije nalazilo na spisku birača.

Crvenkovski je pokušao da glasa sa pasošem na biračkom mestu na kome je uvek glasao, ali nije uspeo, jer njegovo ime nije bilo na spisku birača, saopštio je Civilni centar za slobodu.

Kako prenosi Plusinfo, Crvenkovski je rekao da će se obratiti Državnoj izbornoj komisiji zbog tog incidenta.

Zbog slabe izlaznosti referendum, koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, nije uspeo

Predsednik makedonske Državne izborne komisije rekao je da je jasno da nije postignuta neophodna izlaznost da bi današnji referendum uspeo (50 odsto + 1).

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

Građani su se na pitanje "Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?" izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво