Makedonci bojkotovali govor svog predsednika u UN

Zamenik ministra spoljnih poslova Makedonije i deo delegacije te države napustili su salu u kojoj se održava Generalna skupština UN tokom govora makedonskog predsednika Đorđa Ivanova. Ivanov je u govoru u Njujorku kritikovao visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške predstojećem referendumu i ujedno pozvao svoje sunarodnike da ne izađu na glasanje u nedelju.

"Napustili smo salu UN za vreme govora Ivanova, pošto nismo želeli da dajemo legitimitet njegovom skandaloznom nastupu, ispunjenom manipulacijama, mržnjom i stvaranju neprijatelja", napisao je na Fejsbuku Andrej Žernovski, zamenik ministra spoljnih poslova Makedonije.

Osim Žernovskog, salu Generalne skupštine napustio je i deo makedonske delegacije.

"Otvoren poziv za bojkot referenduma i gruba zloupotreba govornice je istinski poziv na samoizolaciju, ali i krajnja neodgovornost prema sadašnjim i budućim generacijama. Ispraćajući u istoriju i njega i njegove stavove, nastavljamo da sa prijateljima iz EU, NATO-a i građanima gradimo zajedničku prosperitetnu budućnost", napisao je Žernovski.

Ivanov je, govoreći pred delegatima u UN, ocenio da je izmena imena Makedonije "zamka" i "grubo kršenje suvereniteta".

Makedonski predsednik je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su posetili Makedoniju proteklih nedelja, jer su, kako je naveo, nagovestili da izmena imena pruža njegovoj zemlji jedinu nadu da se ikada pridruži NATO-u i EU.

"Ako nam oduzmete nadu, šta će nam onda ostati?", upitao je Ivanov.

Referendum će biti održan u nedelju, 30. septembra, a građani Makedonije će odgovoriti na pitanje: "Da li ste za pridruživanje NATO-u i EU prihvatanjem sporazuma sa Grčkom?"

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво