Zaev: Građani će još jednom doneti mudru odluku

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su građani te zemlje uvek donosili mudre odluke i izrazio uverenje da će se to ponovo dogoditi na predstojećem referendumu o sporazumu između Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike.

"Građani donose mudre odluke jer vole svoju otadžbinu, snose odgovornost za svoju decu. Stoga smo doneli pravednu odluku i svi znaju da smo postigli kompromis koji izvlači našu zemlju iz dugotrajnog statusa kvo", rekao je Zaev na javnom skupu u gradu Negotino u ponedeljak uveče, prenosi MIA.

Građani Makedonije, istakao je, treba da donesu istorijsku odluku o svojoj i budućnosti svoje zemlje.

"Stavimo tačku na izolovanost, krajnje je vreme da se integrišemo i postanemo državljani Evropske unije", poručio je Zaev.

On je ukazao i na značaj sporazuma Skoplja i Atine o imenu Makedonije i koristi od saradnje sa susedima, koji su, kako je naveo, "od neprijatelja postali prijatelji Makedonije".

"Sve što smo želeli potvrđeno je u sporazumu (o imenu), koji pored toga otvara vrata našoj zemlji ka EU i NATO. Postizanjem ovog sporazuma pokazali smo demokratsku zrelost, evropske manire. A međunarodna zajednica je to prepoznala i sada naša zemlja ima iskrene prijatelje širom sveta", istakao je premijer Zaev.

Zato se, rekao je, pita ko bi i zašto bojkotovao referendum.

Premijer Makedonije je ukazao i na prednosti članstva u EU i NATO, pozvavši građane da izađu na glasanje 30. septembra i iskoriste priliku za bolju budućnost.

Mickoski:  Slušajte srce, glasajte po savesti

Lider makedonske VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da bi svi građani na predstojećem referendumu trebalo da deluju u skladu sa uverenjima, po savesti i slušajući svoje srce.

Mickoski je to rekao sinoć u intervjuu za TV Telma, ali nije direktno odgovorio na pitanje koje bi smernice, kao lider najveće opozicione stranke, predložio pristalicama VMRO-DPMNE.

"Referendum će biti za nekoliko dana, 30. septembra, a tada ćete biti informisani o mom stavu po tom pitanju", rekao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On, inače, smatra da će većina članova i pristalica VMRO-DPMNE na referendumu glasati "protiv" ili biti uzdržana, jer, kako kaže, stav VMRO-DPMNE o referendumu je jasan.

"U slučaju da se pitanje (referendumsko) odnosi samo na sporazum sa Grčkom, dao bih sve od sebe da građane ubedim da glasaju "protiv", naveo je Mickoski, dodajući da je spreman da prihvati ishod referenduma.

Makedonci će u nedelju glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

Građanima će biti postavljeno pitanje da li su za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma između Atine i Skoplja o promeni imena u Severna Makedonija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи