Ivanov: Ne izlazim na referendum, glasao sam 1991. godine

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov poručio je da "30. septembra neće izaći da glasa" na referendumu o promeni imena zemlje u Severna Makedonija. Glasao sam pre 27 godina, 8. septembra 1991. godine", rekao je Ivanov prilikom susreta s Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu.

Pre 27 godina na referendumu je izglasana podrška tome da Makedonija postane "suverena i nezavisna, s pravom udruživanja sa nezavisnim državama Jugoslavije".

"Ja sam dva puta od građana dobijao poverenje da ne dozvolim promenu Ustava sa ciljem promene imena, da ne prihvatam ideje i predloge koji bi ugrozili makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonskog jezika i makedonskog modela suživota. Ne odstupam od tih mojih uverenja. Zato, 30. septembra neću izaći da glasam", preneo je reči Ivanova njegov kabinet, prenosi MIA.

Navodi se da je Ivanov rekao da "u skladu sa članom 7, stavom 3 Zakona o referendumu, niko ne može da bude pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neglasanja na referendumu".

"Svaki građanin ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotuje. Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam pre 27 godina, 8. septembra 1991", poručio je makedonski predsednik.

Ivanov se nalazi u radnoj poseti SAD tokom koje će učestvovati na 73. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. sep 2018, 08:39)
anonymous [neregistrovani]

Ako ostanu da se inate

stvarno ih sledeći put niko neće ništa pitati već će od iznutra napraviti Iliriju. Mali su i slabi, na vetrometini. Moraju u međunarodne institucije da dobiju kakvu-takvu zaštitu za ono što imaju. Da ih sada priznaju i prihvate ovolike koliki jesu. Da li je to pošteno, pravedno, ispravno prema starom imenu i nadanjima? Nije. Ali je jedino moguće da bi opstali.

(ponedeljak, 24. sep 2018, 04:25)
Vlada [neregistrovani]

Komentarises a ne citas

Pa kome treba crtati sta je rekao. Protiv je covek jer je glasao za Makedoniju sa svojim jezikom, kulturom i jedinstvenoscu....oces opet... :)

(ponedeljak, 24. sep 2018, 02:22)
Aotearoa [neregistrovani]

Predsednik Ivanov je jasno rekao

da nece da glasa na ovaj Referendum zato sto ga ne priznaje, jer smatra da nije legalan i zato ce ga bojkotirati !

(ponedeljak, 24. sep 2018, 00:15)
anonymous [neregistrovani]

2 bad so sad

Kad je trebalo da se glasa, glasalo se....

(nedelja, 23. sep 2018, 23:15)
anonymous [neregistrovani]

Predesednik

treba biti nad stranacka licnost.

Sto se ovog pitanja tice, treba jasno da kaze da je protiv. Uzdrzan se povinuje volji vecine a pitanje je sta moze sve da ispadne, s obzirom na jaku albanofonu grupaciju u Makedoniji. Glasajte Protiv a ne Uzdrzan, gospodine Predsenice !

(nedelja, 23. sep 2018, 22:49)
anonymous [neregistrovani]

Makedonski narode

Ne dozvolite da vas zbog svog zapadnoameričkog interesa referendumom navuku na tanki led.Sledite primer presednika Ivanova.

(nedelja, 23. sep 2018, 22:15)
Goran [neregistrovani]

Stara Srbija

Vratite se kući, i bićete Makedonci

(nedelja, 23. sep 2018, 21:37)
Boki [neregistrovani]

Veliki je ovo covek...Ivanov

Svaka Vama cast Gospodine.....oni bi mic po mic i ode Makedonija..Mnogo srece Makedoniji i Vama najbolje zdravlje...

(nedelja, 23. sep 2018, 20:43)
anonymous [neregistrovani]

E pa gospodine Ivanov...

To znači da ste pre 27 godina pogrešno glasali. Jer narod kaže "Konac delo krasi". Čim ste stigli tu gde jeste, to znači da ste pogrešnim putem krenuli. Ali na žalost, život je jednosmerni put...

(nedelja, 23. sep 2018, 20:39)
Dragan S [neregistrovani]

Principijelan a izgleda i odgovoran

Njegovo protivljenje referendumu je izgleda zasnovano na strahu da je to jos jedan korak ka cepanju Makedonije u koje Evropa uvlaci Makedonske politicare korak po korak , obecanjima koja nemaju smisla i koja mogu biti pogubna.