Stranke iz RS u kampanji u Beogradu

Predstavnici dva suprostavljena politička bloka iz Republike Srpske, iz "Saveza za pobjedu" i onog okupljenog oko predsednika RS Milorada Dodika, izborne aktivnosti preneli su u Beograd na konferencijama za novinare i razgovorima sa građanima poreklom iz tih krajeva.

U Republici Srpskoj u toku je kampanja za izbore u BiH, za srpskog člana tročlanog predsedništva BiH i predsednika RS, koji se održavaju 7. oktobra.

Funkcioneri stranaka "Saveza za pobjedu" navode da oni nisu opozicija RS, već vlasti koja, kažu, želi nestabilnost.

Medijima su se obratili potpredsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović, predsednik Partije demokratskog progresa Borislav Borenović i predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Borenović je rekao da građani na izborima biraju između dva bloka, odnosno da biraju između njih koji zagovaraju stabilnost i ekonomski napredak i Dodika koji, kaže, želi nestabilnost.

"Jedini koji danas u RS narušava statusna pitanja koja su nam data Dejtonskim mirovnim sporazumom i koji se poigrava sa pričom oko trećeg hrvatskog entiteta je Milorad Dodik. Taj čovek radi za interese hrvatskog naroda u BiH i to nije dobro", tvrdi Borenović.

Zahvalnost Vučiću što se ne meša u izbore

Borenović je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što se, za razliku od nekadašnjeg rukovodstva Srbije predsednika Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, ne meša u izbore.

"Neću zaboraviti koliko je bolno bilo za sve nas 30. septembra 2010. godine kada predsednik Tadić dolazi na miting SNSD u Doboj i sugeriše narodu RS koji treba da bude njihov izbor. Nakon tri dana ministar Jeremić dolazi u Banjaluku na miting SNSD i takođe sugeriše za koga treba da se glasa", rekao je Borenović.

Kako je ocenio, to nije bilo korektno.

Vučić je, kaže, pokazao državnički stav, karakter i snagu da bude predsednik koji poštuje svakog čoveka i zato su mu izuzetno zahvalni i to poštuju kod srpskog lidera.

Čavić se osvrnuo na pisanja medija da "dolazi Lavrov i da se sprema krvoproliće u Banjaluci", rekavši da se stvara utisak da su oni politička struktura koja će odmah po preuzimanju vlasti okrenuti političke pravce.

"Mi ćemo okrenuti ekonomske pravce, a političke ćemo držati na pravi način. Mi smo potpuno svesni da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma. Svesni smo značaja specijalnih veza sa Srbijom. Sa Rusijom i Srbijom bratski, a sa ostalim državama prijateljski", rekao je Čavić.

Šarović kaže da oni žele da promene vlast u RS na demokratski način i da je u osnovi njihovog programa ekonomski napredak.

"Sprečiti bilo kakve zloupotrebe izbora"

Istovremeno, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je sa, kako je naveo, sa predstavnicima akademske i poslovne zajednice u Srbiji koji su poreklom iz RS i naveo da su oni suštinski zaineteresovani za sudbinu Republike.

Kako je rekao, i u kontaktima sa njima se vidi da se mora sprečiti bilo kakva zloupotreba izbora da bi se u javnosti Srbije "plasirale informacije koje bi dovele do novih podela kod Srba.

"Saveza za pobjedu" je podlegao tim pritiscima i sada pokušava da u Srbiji deo javnosti pokrene protiv aktuelnog rukovodstva RS što su i počeli danas", kaže on. 

Ukazao je da RS nije stvorena podelom na partizane i četnike ili ove i one političke pravce već jedinstvom ljudi koji su poštovali svoju vojsku, predsednika i vladu. 

Stevandić je ocenio da rukovodstva Srbije i RS sjajno sarađuju, da postoji radna, a ne atmosfera svađa i podela..

"Nadamo se da će javnost u Srbiji razumeti da ne sme da nasedne na ono što i danas pokušavaju konferencijama u Beogradu lideri SZP", zaključio je Stevandić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи