Lavrov sa Predsedništvom BiH, Rusija opredeljena za Dejton

Članovi Predsedništva BiH sastali su se u Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, koji je noćas stigao u posetu BiH.

Sa Lavrovim su razgovarali odlazeći član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je trenutno predsedavajući, i članovi Mladen Ivanović i Dragan Čović.

Lavrov takođe treba da razgovara i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom. Tokom razgovora sa Crnadakom, Lavrov će potpisati Plan konsultacija između ministarstava dveju država za period 2019/2020.

Nakon Sarajeva, Lavrov putuje u Banjaluku gde će obići mesto izgradnje Srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji će takođe razgovarati sa Lavrovim.

Rusija za celovitu BiH

Posle razgovora član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov jasno stavio do znanja da je Rusija za sprovodenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali protiv demonizacije republike Srpske.

Ivanić je rekao da je Rusija za celovitu BiH, ali i protiv demonizacije RS-a, kao i da s neće neće nametati u BiH, ali da je spremna da joj pomogne u raznim segmentima, počevši od privrede.

Na sastanku članova Predsedništav BiH i Lavrova je bilo reči i o zabrani ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH.

Ivanić je dodao da nije pozvan u Banjaluku na sastanak sa šefom ruske diplomatije i da je domaćin ruskom ministru zapravo ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Na sastanku je bilo govora i o regionalnim prilikama. Ivanić je rekao da je Rusija ranije predložila da se održi sastanak četiri zemlje i to Turske, Rusije, BiH i Srbije čemu se usprotivio Bakir Izetbegović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи