Samit evropskih lidera – afričke zemlje ne žele da prime migrante

Lideri zemalja članica EU razgovaraju na Samitu u Salcburgu o problemu migracija. Severnoafričke zemlje trenutno nisu zainteresovane da prime migrante, ali to ne znači da nisu spremne na saradnju sa EU i UN kako bi se pronašlo rešenje, rekla je Mogerinijeva. Makron je uveren da Italija, Grčka i Španija moraju da preuzmu odgovornost za pristizanje migranata, ali je naglasio značaj evropske solidarnosti.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, drugog dana neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, istakla je značaj postizanja održivog rešenja za pitanje migracija i saradnje sa afričkim zemljama.

"Ako usvojimo pristup tipa 'mi ih ne primamo, primite ih vi', to neće proći. Ali, to ne znači da severnoafričke zemlje ne bi bile spremne sa sarađuju sa nama i sa UN kako bismo došli do razumnog, održivog rešenja", istakla je , prenosi AP.

Zemlje EU razmatraju planove o uspostavljanju "platformi za iskrcavanje" u severnoafričkim zemljama, gde bi migranti koji su spaseni na moru mogli da se iskrcaju radi registrovanja i provere, ali nijedna afrička zemlja do sada nije pokazala interesovanje za to, napominje američka agencija.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc apelovao je na Evropsku uniju da započne razgovore sa Egiptom kako bi se pomoglo zaustavljanje priliva migranata koji iz Afrike dolaze u Evropu.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji podržava pregovore sa Severnom Afrikom u vezi s problemom migracija, rekao je na samitu Salcburgu da "postoje pravila i da se ona moraju poštovati".

"Moramo zaštititi naše građane, ali to moramo da činimo uz poštovanje naših vrednosti. Takođe, obaveze se ne mogu ispoštovati ako nema solidarnosti", istakao je Makron.

Makron je uveren da zemlje kao što su Italija, Grčka i Španija moraju da preuzmu odgovornost za pristizanje migranata, ali je naglasio značaj evropske solidarnosti.

U Salcburgu je izneta i ideja da zemlje članice EU namene sredstva Italiji ili Grčkoj kako bi se pobrinule za migrante.

Upitan koliko vredi jedan migrant, luksemburški premijer Gzavije Betel rekao je: "Nismo na pijaci. Govorimo o ljudima, a ne o tepisima ili drugoj vrsti robe".

Zaključio je da je "sramota za sve ako Evropa počne da se pita koliko košta jedan imigrant".

Orban: Nema potrebe da Fronteks čuva mađarsku granicu

Nema potrebe da Fronteks čuva mađarsku granicu od migranata, izjavio je premijer te zemlje Viktor Orban.

Orban je novinarima, uoči početka Samita evropskih lidera u Salcburgu, rekao da bi države članice EU trebalo da zadrže pravo da štite svoje granice, te da je takav predlog već izneo Austriji i Bugarskoj.

Orban je rekao da je Fronteks, Evropska agencija za zaštitu granica - "lepa ideja" ali da ta organizacija nikada nije uspešno zaštitila ni metar granice, dok je Mađarska štitila stotine kilometara.

Govoreći o Bregzitu, Orban je rekao da EU ne bi trebalo da kažnjava Veliku Britaniju i da su fer izlazak iz Unije i dobra saradnja potrebne i Britaniji i EU.

Upitan da li očekuje da se govori i o odluci EP da Mađarskoj izrekne kaznene mere u vezi s problemima vladavine prava u toj zemlji, Orban je odgovorio: "Svi se tome smeju".

Plenković: Fronteks treba da pomogne susednim zemljama

Hrvatskoj je važno da pojačane snage evropske agencije za granice Fronteks budu raspoređene u susednim zemljama kako bi pomogle njihovim graničnim policijama, kao i na prvim spoljnim granicama EU, tojest na granicama Bugarske i Grčke, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dakle, kako je dodao, treba jačati prvu spoljnu granicu EU u Bugarskoj i Grčkoj, pa onda i granice ovih zemalja koje su između Hrvatske, Bugarske i Grčke kako bi se na taj način sprečio migracijski pritisak na Hrvatsku, prenosi Hina.

Naglasio je da Hrvatska ima najdužu spoljnu granicu EU, 1351 kilometar, što je duže nego granica između Finske i Rusije.

Takođe je naveo da je sinoć radnoj večeri dosta lidera članica EU ukazalo na potrebu da susedne zemlje na jugoistoku Evrope postupno harmonizuju svoje vizne sisteme s evropskim kako bi se tako sprečilo dolazak ilegalnih migranata avionima i to bez povratnih karata.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво