Makedonija, Ustavni sud odbacio zahteve protivnika referenduma

Makedonski Ustavni sud odbacio je inicijative za ocenu ustavnosti referenduma o sporazumu sa Grčkom, čime je Makedonija preskočila poslednju ozbiljnu prepreku pred izjašnjavanje 1,6 miliona upisanih glasača o budućem putu te države, zakazanom za 30. septembar.

Odbacivanje zahteva za ocenu ustavnosti podržalo je sedam od ukupno devet sudija makedonskog Ustavnog suda, javljaju makedonski mediji.

Inicijative za ocenu ustavnosti predali su vanparlamentarna stranka Levica, Svetski makedonski kongres i jedan građanin Kumanova, oštro kritikujući sporazum sa Grčkom kao protivan makedonskim nacionalnim interesima, te istovremeno, pozvali na bojkot glasanja.

Iako je bilo malo verovatno da će Ustavni sud u Skoplju sprečiti referendum, drugačija odluka tog tela dovela bi u nezgodan položaj vladu premijera Zorana Zaeva, te čitav niz međunarodnih zvaničnika koji su podržali sporazum Makedonije i Grčke.

Sudija Ustavnog suda Elena Goševa predložila je da se, privremeno, odlože sve aktivnosti vezane za referendum, što je većina njenih kolega odbacila, čime je ova epizoda u Ustavnom sudu Makedonije okončana.

Goševa je, argumentujući svoj stav, rekla da je referendumsko pitanje dvosmisleno i da je na njega moguće odgovoriti na osam načina.

Suštinu prigovora sadržanih u te tri inicijative predstavlja tvrdnja da ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov nije imao pravo da potpiše sporazum o imenu, već to pravo pripada isključivo predsedniku Đorđu Ivanovu, jednom od glavnih protivnika sporazuma sa Grčkom.

Sudija Darko Kostadinovski ocenio je da je odluka o raspisivanju referenduma "imala nedostatke, ali da je to ne čini protivustavnom".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво