Makedonija, Ustavni sud odbacio zahteve protivnika referenduma

Makedonski Ustavni sud odbacio je inicijative za ocenu ustavnosti referenduma o sporazumu sa Grčkom, čime je Makedonija preskočila poslednju ozbiljnu prepreku pred izjašnjavanje 1,6 miliona upisanih glasača o budućem putu te države, zakazanom za 30. septembar.

Odbacivanje zahteva za ocenu ustavnosti podržalo je sedam od ukupno devet sudija makedonskog Ustavnog suda, javljaju makedonski mediji.

Inicijative za ocenu ustavnosti predali su vanparlamentarna stranka Levica, Svetski makedonski kongres i jedan građanin Kumanova, oštro kritikujući sporazum sa Grčkom kao protivan makedonskim nacionalnim interesima, te istovremeno, pozvali na bojkot glasanja.

Iako je bilo malo verovatno da će Ustavni sud u Skoplju sprečiti referendum, drugačija odluka tog tela dovela bi u nezgodan položaj vladu premijera Zorana Zaeva, te čitav niz međunarodnih zvaničnika koji su podržali sporazum Makedonije i Grčke.

Sudija Ustavnog suda Elena Goševa predložila je da se, privremeno, odlože sve aktivnosti vezane za referendum, što je većina njenih kolega odbacila, čime je ova epizoda u Ustavnom sudu Makedonije okončana.

Goševa je, argumentujući svoj stav, rekla da je referendumsko pitanje dvosmisleno i da je na njega moguće odgovoriti na osam načina.

Suštinu prigovora sadržanih u te tri inicijative predstavlja tvrdnja da ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov nije imao pravo da potpiše sporazum o imenu, već to pravo pripada isključivo predsedniku Đorđu Ivanovu, jednom od glavnih protivnika sporazuma sa Grčkom.

Sudija Darko Kostadinovski ocenio je da je odluka o raspisivanju referenduma "imala nedostatke, ali da je to ne čini protivustavnom".

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 16:46)
Aotearoa [neregistrovani]

Bilo bi cudno da je Ustavni sud doneo drugu odluku,

ako uzmemo u obzir za sta sve dosad nisu reagovali, a trebali su !