Plenković: Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba

Put Srbije u Evropsku uniju vodi i preko Zagreba i preko rešavanja pitanja koja nisu rešena godinama, poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković odgovarajući na pitanja poslanika u Saboru.

Andrej Plenković je, kako prenose zagrebački elektronski mediji, rekao da o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom "postoji vrlo široki konsenzus na političkoj sceni", kao i "konsenzus predsednice Hrvatske i Vlade".

Tokom "aktuelnog sata" u hrvatskom parlamentu, poslanik u Saboru Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je premijera Plenkovića šta Vlada konkretno radi za rešavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, sukcesiji bivše države, pitanju granica, nacionalnih manjina, nestalih tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, ratnoj odšteti.

Uz ocene da se "na tome nije napravilo ništa", Zekanović je poručio kako Hrvatskoj treba "hrvatski Orban".

Plenković je, objašnjavajući da "Vlada radi na rešavanju niza otvorenih pitanja sa Srbijom", podsetio na posetu srpskog predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, kao i na niz uzajamnih poseta na ministarskom nivou.

"Što se tiče prava nacionalnih manjina, želja je da prava Hrvata u Srbiji budu na nivou zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Zekanović je poručio Plenkoviću da Hrvatska ne sme biti talac ničijih briselskih ambicija.

"Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a, nažalost, ne vidim ni O od Orbana", poručio je Zekanović Plenkoviću, nezadovoljan odgovorom hrvatskog premijera, prenela je agencija Hina.

broj komentara 18 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 21:44)
anonymous [neregistrovani]

Stipe

U Hrvatskoj svi politicari prave karijere tako sto se vise bave Srbijom nego sa Hrvatskom.

(sreda, 19. sep 2018, 17:53)
milan lala [neregistrovani]

Uobrazija

Put Srbije u EU i eventualno clanstvo iskljucivo zavisi od volje Washingtona a ne od volje bilo koje druge drzave u EU inclusive Nemacke . O clanstvu u EU poslednju rec uvek donosi SAD. Ako bi Washington dozvolio onda bi gospoda iz Zagreba , koja se u sustini nizasta ne pitaju, mogla da kazu da put Srbije "ide i preko Zagreba" . No nasa stara poslovica kaze : "prvo skoci pa kazi hopa". kad / ako put Srbije ka EU bude odredjivao Zagreb potpuno sam siguran da Srbija tad ni u ludilu nece biti na tom putu . Ima Srbija i drugi "Istocni put " koji sve vise i vise postaje globalno interesantan .

(sreda, 19. sep 2018, 17:51)
anonymous [neregistrovani]

Los primer

Niko ih nista ne pita, ali oni sami smisle pitanje i daju odgovor i jos gore, dodje u novine, pa ostatak nas treba da procita. Juce Izetbegovic, danas ovaj, sutra ce Kolinda, pa onda Mesic mozda, itd itd. Kladim se da u ZG i BG ljudi uopste ne misle o ovakvim temema. 

(sreda, 19. sep 2018, 16:55)
anonymous [neregistrovani]

Na Žalost

Na žalost veoma loš put!!!

(sreda, 19. sep 2018, 16:45)
anonymous [neregistrovani]

Preko Zagreba

A Zagreb igra kako mu se iz Berlina svira (Majka Nemacka)

(sreda, 19. sep 2018, 16:39)
nb [neregistrovani]

drugi napisali

Samo procitaju ono sto su im drugi napisali. Toliko o tome.
Zivele sve srpske zemlje i citav srpski narod sirom sveta.

(sreda, 19. sep 2018, 16:31)
Zika [neregistrovani]

Iskreno

25 godina živim na zapadu i EU i ako je nekada valjalo, danas je veoma teško. Ne znam gde bih jer sam stranac i ovde i u svojoj zemlji a sto se tiče ulaska u EU iskreno uopste nam nije potreban . Ono sto treba da uradimo je da uskladimo zakone, otvorimo i sprovedemo sva poglavlja u delo i na kraju zadržimo nezavisnost i neutralnost. Ako nastavimo ovako da saradjujemo sa istokom i podignemo standard da možemo pristojno da živimo EU nam uopste nije potrebna. Pozdrav svima u Srbiji.

(sreda, 19. sep 2018, 16:27)
vidoje [neregistrovani]

Autoputem BG - ZG sigurno NE

Ima vise puteva za EU a mi iz Srbije cemo odluciti kojim idemo. Zato Plenkovicu gledaj svoja posla i okani se Srbije. Mora da je sanjas svake noci kad ne mozes bez nje?

(sreda, 19. sep 2018, 16:21)
milan [neregistrovani]

Put u Europsku Uniju

A kako je onda Hrvatska postala članica Europske Unije
iako nema rešeno pitanje granica sa Slovenijom?

No, dejstvo je da je pitanje granica sa Slovenijom rešila
pre članstva, a posle članstva to jednostavno opozvala.

Šta možemo. I to se događa.

(sreda, 19. sep 2018, 15:59)
anonymous [neregistrovani]

Tesko je biti Srbin u hrvatskoj, ali.......

........je - lepo!!!