Protest građana protiv Orbana, Beč traži proveru glasanja

Oko hiljadu građana protestovalo je protiv premijera Mađarske Viktora Orbana, tražeći da vlada poštuje demokratska prava i druge vrednosti EU. Austrija traži proveru glasanja protiv Mađarske u EP.

Skup su organizovale levičarske opozicione partije, prenosi Rojters.

Evropski poslanici su u sredu izglasali početak procesa sankcioniranja Mađarske zbog, kako su naveli, "ozbiljnog kršenja" osnovnih evropskih pravila, a epilog bi mogao biti oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU.

"Evropa je stala uz nas, sad je naš red. Orban i njegova stranka Fides su izgubili u Evropskom parlamentu, a Mađarska je pobedila", naveli su organizatori u saopštenju na Fejsbuku.

Demonstranti na protestu nosili su zastave Mađarske i Evropske unije.

Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka EU da preispitaju odluku Evropskog parlamenta o pokretanju postupka sankcionisanja protiv Mađarske, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Istragu je zatražio potpredsednik austrijske vlade Hajnc-Kristijan Štrahe čija je Slobodarska partija bliska stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi uzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promenilo ishod glasanja. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 10:23)
Djordje [neregistrovani]

@o Odgv. Nije upravu

G.Pero ko je odgovoran za izbeglice iz Sirije , Avganistana..., ? Ko im unisti kucni prag koji su gradjeni vekovima ? Ko to naoruzava, obucava teroriste i ko to danas podrzava teroriste ? Orban pokusava svojim delovanjem da pokaze svetu da je protiv takvog sveta. Licemerju ocigledno nikad kraja...

(ponedeljak, 17. sep 2018, 07:46)
Tibor [neregistrovani]

Sad ce da dodu podrske iz EU!

Ovo podseca na Ukrajinski scenario! Cim se Briselu nesto ne svidja, odma se pojave "protesti" i nasilje protiv legalnih vlasti!

(ponedeljak, 17. sep 2018, 07:23)
anonymous [neregistrovani]

re-Nije u pravu

Orban je potpuno u pravu...Ni jedan jedini migrant nije posao na tako dalek put da bi zavrsio u Madjarsku, Srbiju, Poljsku i ostale istocno evropske zemlje...Zapadna Evropa je njihov krajnji cilj jer, na kraju krajeva, Berlin je njima pozelio dobrodoslicu, pa ne vidim ni jedan jedini razlog da zbog Berlina ispasta ostatak Evrope...Svaka cast Orbanu i ima apsolutnu podrsku svih nas koji mislimo poput njega...A bogami, ima nas vise od 1000 koji su protiv njega...

(ponedeljak, 17. sep 2018, 06:39)
anonymous [neregistrovani]

@Nije u pravu

Mađarska je vratila sve kredite. Tako da to smeta Briselskom okupatoru. Jer ne može da ucenjuje, niti da nameće svoju volju Mađarima, pa se nameću neka proleća. Do duše u korist Brisela, a ne naroda Mađarske kako se ovde vidi. Tako je u Francuskoj De Golu nametnuta 1968 jer se nije slagao upravo ovom federalizacijom EEU,danas EU i gubljenju suvereniteta naroda.

(ponedeljak, 17. sep 2018, 06:22)
Panto Peric [neregistrovani]

...u potpunosti se

... slazeem sa vama.To nije samo moje mislenje,vec90% ljudi!

(ponedeljak, 17. sep 2018, 04:02)
anonymous [neregistrovani]

Odgv. Nije upravu

Ja sam bio ipak srecan 1956g. kad sam mogao pruziti pomoc izbeglicama iz Madjarske u Subodicu..Bez rasprarva
bez diskusije,,i bez komentara...Pero

(ponedeljak, 17. sep 2018, 00:58)
Aotearoa [neregistrovani]

Nije tesko nijednoj opoziciji

da u svakom momentu sakupi bar 1,000 ljudi za proteste, tako i u ovom slucaju !

(nedelja, 16. sep 2018, 22:21)
anonymous [neregistrovani]

@nije u pravu

Ko je napravio izbeglice? Orban, neće biti. Englezi se prave englezi, francuzi šalju svoju vojsku gde god ima nafte. Čak i nemci bombarduju u okviru nato. Pa istočna evropa da vam bude parking. E moj čovek batali te srceparajuće fore

(nedelja, 16. sep 2018, 21:43)
anonymous [neregistrovani]

Protest

oko hiljadu gradjana protestovalo protivi Orbana. Misle li oni da su većina?

(nedelja, 16. sep 2018, 21:38)
Beclija [neregistrovani]

Nije u pravu

Niko nije srecan dolaskom miliona izbeglica uEvropu ali ne mozete sa druge strane tako drsko odbiti da prihvatite unesrecene ljude koji su pobegli od ratne stihije.U tom slucaju svaka od drzava bi mogla selektivno da uzima od EU ono sto joj odgovara a da isto tako selektivno odbacuje ono sto joj ne odgovara. To bi u svakom slucaju dovelo do raspada EU. Kada mu EUdaje bespovratne kredite i ulaze u Madjarsku onda nije rekao da to nece da prihvati a kada treba da se podeli teret izbeglica onda mi to necemo jer nam se ugrozava identitet. Nesto tu debelo nije u redu.