Zaev: Trideseti septembar je dan za istoriju

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da 30. septembra izađu na referendum o promeni imena zemlje i poručio da je 30. septembar "dan za pisanje istorije, za evropsku Makedoniju".

"Sanjali smo 27 godina i danas smo na korak od ostvarenja našeg sna – obezbeđivanja evropske budućnosti za našu decu i buduće generacije", rekao je Zoran Zaev na skupu, koji je organizovala koalicija "Zajedno ZA evropsku Makedoniju".

"To je odgovornost naše generacije", poručio je premijer.

"Budućnost Makedonije i naše dece zavisi od nas. Niko drugi ne može da donese ovu odluku za nas", rekao je Zaev.

Dodao je da je očuvanje budućnosti zemlje "najveći patriotski čin", ističući da nema alternative ulasku zemlje u NATO i EU.

"Imajući u vidu proteklih 27 godina, mi smo doneli ovu hrabru odluku, stavljajući Makedoniju ispred svih partija. Sklopili smo sporazum i stekli prijatelja. Sporazum je fer i obe strane imaju jednake koristi od njega. Ovaj sporazum obezbeđuje perspektivu, prijateljstvo, razvoj i evropsku budućnost", rekao je Zaev.

Pozvao je narod da pokaže svetu da Makedonija poštuje prijatelje.

"Prijatelji su došli iz celog sveta, nudeći prijateljstvo i govoreći nam da NATO i EU čekaju. Ključ vrata EU je u našim rukama, mi smo arhitekte naše budućnosti", naglasio je Zaev.

Dodaje da je 30. septembar "dan izbora, dan akcije, a ne dan za ostanak kod kuće", prenela je MIA.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi rekao je da bi svi trebalo da izađu na referendum i budućim generacijama daju zemlju koja nema problem sa istorijom, geografijom, "otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve".

Kako je prethodno preneo AP, hiljade ljudi izašlo je danas na ulice Skoplja u znak podrške opciji "za" sporazum sa Grčkom o promeni imena makedonske države.

Makedonski građani izjasniće se 30. septembra da li podržavaju ili ne sporazum Atine i Skoplja o promeni imena makedonske države u Republika Severna Makedonija, što bi moglo da otvori put članstvu Makedonije u NATO, podseća AP.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. sep 2018, 03:37)
SDS [neregistrovani]

Bojkot

Na mitingu je bilo 40 000 ljudi. Referendum će biti bojkotovan. Na kraju će Makedoniju priznati pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija u UN, onako kako su nagovestili predsednik Makedonije Ivanov i njegov savetnik Igor Janev.

(ponedeljak, 17. sep 2018, 00:47)
Aotearoa [neregistrovani]

Kao sto je vec napisao

autor, sada kultne kolumne "Manifest o motici", narod treba da se uhvati za "motiku" i radi, a ne da veruje vladi Zaeva koja obecava da ce ih "EU hraniti, a Nato braniti " !

(nedelja, 16. sep 2018, 22:08)
anonymous [neregistrovani]

Sad cete da vidite

Ma sada kada Zaev sprovede politiku, Makendonci ce svi dobiti po mercedes i vilu sa bazenom. Samo jos malo da narod saceka.

(nedelja, 16. sep 2018, 21:10)
Nikola Lautas [neregistrovani]

Makedonci

Da li ce ovim Makedonci nesta dobiti to cemo videti, a Albanci ce sigurno dobiti .

(nedelja, 16. sep 2018, 21:04)
Jon Perin [neregistrovani]

Obecanja

Od obecanja se nezivi uvidece to Makedonci, dosad su imali neku drzavu a ubuduce je mozda vise nece ni biti jer Albancima do Makedonije nije bas stalo a oni su i najveci zagovornici ovog referenduma u kome vide da dobiju trecinu Makedonije a dalje i vremenom svoju veliku Albaniju. Zaev tu nista nece moci da ucini jer su mu glavni saveznici bas Albanci dok su Makedonci ostali podeljeni bas u ovom trenutku kada se odlucuje o sudbini Makedonije.

(nedelja, 16. sep 2018, 18:41)
anonymous [neregistrovani]

pitanje

Koliko makedonaca je bilo na ovom mitingu ? Dusan