AP: Spor Hrvatske i Crne Gore oko jedrenjaka starog 85 godina

Više od dve decenije od kraja rata, Crna Gora i Hrvatska su rešile skoro sve nesuglasice osim jedne – spora oko školskog jedrenjaka starog 85 godina koji je pripadao mornarici Kraljevine Jugoslavije, piše agencija AP.

Veličanstveni školski jedrenjak "Jadran", dug 60 metara i sa tri jarbola, trenutno je u sastavu crnogorske pomorske flote u Tivtu. 

Hrvatska traži da joj Podgorica vrati brod, ali Crna Gora, gde se brod nalazi od devedesetih godina, to odlučno odbija.

Spor je postao toliko ozbiljan da je Hrvatska zapretila da će blokirati pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Brod je pre rata bio usidren u luci u Splitu, ali je radi remonta prebačen u Crnu Goru 1990. godine.

Hrvatska tvrdi da je brod oduvek bio u Splitu i da joj je nelegalno oduzet, dok Crna Gora ističe da prema sporazumu između zaraćenih strana nakon krvavog raspada bivše SFRJ sva vojna imovina ostaje u vlasništvu one države gde se nalazila.

broj komentara 9 pošalji komentar
(nedelja, 16. sep 2018, 19:45)
anonymous [neregistrovani]

Brod nije ni hrvatski,ni crnogorski

Brod je bio u vlasnistvu Kraljevine Jugoslavije i zato onaj ko hoce da ga zadrzi treba obestiti sve ostale republike bivse drzave.To je jedino posteno.

(nedelja, 16. sep 2018, 18:15)
anonymous [neregistrovani]

Cuj

Za remont u crnu goru.kad bi ga zavrsili bas bi me zanimalo

(nedelja, 16. sep 2018, 14:59)
anonymous [neregistrovani]

Nadam se da ce se Milo izviniti hrvatima, i.....

........."pokloniti" im ovaj - brod!!!

(nedelja, 16. sep 2018, 14:49)
anonymous [neregistrovani]

Jedrenjak.

Srbija je najviše novca izdvojila za izgradnju ovog broda. Ako je pitanje toga čiji je. Poreklo novca jasno govori čije je vlasništvo. To što nemamo more je već druga tragična priča.

(nedelja, 16. sep 2018, 14:23)
anonymous [neregistrovani]

Koga je briga

Oni taj brod dobiti nece. Prosto kao pasulj. Hoce ga nazad samo iz jednog razloga, jer je LEP i atraktivan i ima potencijal kao takav. Kako se ne otimaju o Galeb. Do sada sam svasta citao za Galeb, te da ce ga iseci, te da ce ga prodati itd. Toliko o ljubavi prema tradiciji. Cinjenica je da je glavna ratna luka u SFRJ bila Lora u Splitu ( zvrji prazna danas ) . Brodovi su isli na remont u Tivat, uglavnom. Kako god bilo, ne moze i ne treba sve da pripada Hrvatskoj samo zato sto je Lora u Splitu. Oni bi bas sa svake torte da pojedu krem i tresnju sa vrhu, a to nije moguce. Treba biti fer.

(nedelja, 16. sep 2018, 14:13)
anonymous [neregistrovani]

Zasto Srbija cuti?

Ovaj brod nije ni crnogorski a najmanje je hrvatski. Jedrenjak je kupljen od Nemacke za potrebe Jugoslovenske kraljevske ratne mornarice. Posto Hrvati ne priznaju ni Kraljevinu ni Kralja i ne zele da vrate imovinu Karadjordjevicima koja se nalazi u Hrvatskoj, a Crnogorci tvrde da ih je Kraljevina 'okupirala'. Onda najbolje da se jedrenjak vrati svom pravom vlasniku-Srbiji. I resen problem!

(nedelja, 16. sep 2018, 13:31)
anonymous [neregistrovani]

Solomonsko resenje

Neka ga prepolove, pa svakom po pola.

(nedelja, 16. sep 2018, 13:31)
Саша [neregistrovani]

Хрватска

Хрватска се понаша попут размаженог деришта. Таквима не треба уступити ни милиметар јер не показују вољу за дијалогом и решењем него само уценама.

(nedelja, 16. sep 2018, 13:28)
anonymous [neregistrovani]

Hrvatskom licemerju nema kraja

Šta ima Hrvatska sa brodom Kraljevine Jugoslavije čija je jedina pravna naslednica Srbija. Dobili su tolika ostrva koja nikada nisu bila hrvatska zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi u kojoj Hrvati nisu ni učestvovali, već su bili na suprotnoj strani. Dobiće brod kad sva ostrva koja su ušla u sastav Hrvatske posle 45. vrate Italiji a Republiku Srpsku Krajinu vrate Srbima!