Linta: Srbi su probojem Solunskog fronta doneli mir Evropi

U organizaciji Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji u Bitolju se održava trodnevna Konferencija "Srbi u regionu i Srbija - perspektive".

Delegaciju Srbije u Bitolju predvodi predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, koji je danas, povodom 100-godišnjice proboja Solunskog fronta položio venac, zajedno sa članom Odbora Aleksandrom Markovićem, na srpskom vojničkom groblju u Bitolju.


"Ovaj datum zlatnim slovima je upisan u istoriju ne samo srpskog naroda, već i svih drugih naroda slobodarskog duha, kojima su mir i suživot sa svojim komšijama svetinja i trajan prioritet", rekao je tom prilikom Linta.

On je dodao da smo kao pripadnici srpskog naroda, dužni da na dostojanstven način obeležimo ovaj istorijski događaj koji je najavio novu budućnost za sve narode sa ovih prostora, ali i čitave Evrope, saopštila je Informativna služba Saveza srba is regiona.

"Sa razlogom smo veoma ponosni na doprinos koji su naši slavni preci dali u ovom i drugim ratovima na ovim prostorima zbog slobode svoje otadžbine i čitave Evrope. Naša moralna obaveza je da trajno čuvamo uspomenu na njih i da se njihovim senima poklanjamo barem na ovaj veliki dan u istoriji našeg naroda i savremene evropske civilizacije", rekao je Linta.

On je podsetio da je pre 100 godina započela jedna od odlučujućih bitaka za proboj Solunskog fronta, čiji je rezultat bio slom Centralnih sila u Velikom ratu.

"Kao potomci ovih junaka svesni smo zaloga koji su nam ostavili. Cena koju je jedna mala Srbija platila je prevelika - stradalo je oko 1, 3 miliona stanovnika, odnosno trećina ukupnog broja i preko 60 odsto muške populacije. To je vredno divljenja, jer je malo koji narod u svojoj istoriji platio tako veliku cenu slobode. Međutim, Velika pobeda u Velikom ratu, ali i drugim ratovima na ovim prostorima, ostavili su trajne posledice na potonje generacije koje osećamo i danas. To nas obavezuje da nikada više ne dozvolimo da se takve strahote ponove", rekao je Linta ocenivši da nas ove istorijske činjenice moraju trajno opominjati i predstavljati upozorenje budućim generacijama.

On je dodao da danas zemlje Balkana treba da jačaju saradnju i međusobne veze u svemu što im donosi dobrobit. Izgradnja dobrosusedskih odnosa je pravi način da region Balkana postane stabilan, prosperitetan i da građani imaju kvalitetniji život u svim segmentima. Dobrosusedske odnose možemo da gradimo pod uslovom da svi na ovom prostoru poštujemo temeljne vrednosti današnjeg sveta - mir, slobodu, ljudska prava, prava manjina i antifašizam, zaključio je Linta.

Vence na srpsko vojničko groblje položili su i ambasador Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak - Tomić, izaslanik ministra odbrane Srbije pukovnik Slađan Ristić, izaslanik načelnika generalštaba Vojske Srbije pukovnik Slađan Stamenković, srpski poslanik u skupštini Makedonije Ivan Stoiljković, predstavnici Srba u Makedoniji, i ostali predstavnici diplomatskog i vojnog kora, kao i učesnici koneferencije Srba u regionu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 18. sep 2018, 09:16)
flamantes [neregistrovani]

Solkunski front ...

... su probile savezničke vojske u zajedničkoj ofanzivi, među njima je bilo i Srba.

(nedelja, 16. sep 2018, 13:19)
Воронцов [neregistrovani]

Реално је рећи да су Срби заједно са савезницима извојевали победу на Солунском фронту

Могу и сличним разлогом говорити о Солунском фронту јер су се моји блиски рђаци борили на том фронту. Чак тројица су били носиоци Карађорђеве звезде.

(nedelja, 16. sep 2018, 09:54)
Čika Dragan [neregistrovani]

Da li je antifašizam poražen?

"Линта: Срби су пробојем Солунског фронта донели мир Европи" Pa nisu baš doneli, ali su učestvovali i značajno doprineli. Međutim, vremena su se toliko promenila da su oni, koji su u oba zadnja rata bili na strani agresije i fašizma, za razliku od Srbije - oberučke prihvaćeni u EU. Pa zato i ne čudi da neki ozbiljni ljudi tvrde kako je na tlu Evrope "antifašizam je izgubio bitku protiv profašizma".

(nedelja, 16. sep 2018, 09:15)
anonymous [neregistrovani]

@ Ma kako da ne...

Srbi se nikada nisu kitili tudjum perjem niti su imali potrebe pored tolikog svoga perja.
Bas naprotiv drugi su uvijek cerupali Srbe i kitili se njihovim perjem .
A sto se tice ratova i to narocito oslobodilackih ratova kao i 1. i 2. sv. rata Srbima niko nije donio slobodu na dlanu(nego su oni to cinili drugima) o cemu svjedoce izginula srpska pokoljenja.
Prije nego pocnes pljuvati po nekome malo razmisli ako imas sa cime.

(nedelja, 16. sep 2018, 08:47)
Načitani, [neregistrovani]

Naivnost,po sećanju:

"Naredbu o proboju Solunskog fronta Srbi su slavili,zaboravljajući da treba i da se gine!"

(nedelja, 16. sep 2018, 07:29)
anonymous [neregistrovani]

Ma kako da ne...

Da nije bilo saveznika, ne znam gde bi danas bili stanovnici I manjina...
Zato, malo manje "tuðeg perja"...