Izjave, posete, zabrane – odmeravanje poruka pred izbore u BiH

Do opštih zbora u BiH ostale su tri nedelje. Dok se nekoliko hiljada kandidata bori za naklonost i poverenje birača, tumače se i eventualni uticaji na izborni proces koji dolazi van zemlje. Tako su među glavnim temama predstojeća poseta šefa ruske diplomatje, eventualna poseta predsednika Srbije, kao i donacija USAID-a za borbu protiv korupcije.

Prebrojavanje kandidata na izborima u BiH je završeno, ima ih oko 7.500 hiljada. Međutim, ovih dana se prebrojavaju gosti te zemlje, traži i nalazi njihova podrška nekom od kandidata.

To što je Milorad Dodik dva dana pred izbore u Istočno Sarajevo navodno pozvao Aleksandra Vučića nije se dopalo Mladenu Ivaniću.

"Moj stav je da se ni mi iz RS ne trebamo petljati u izbore u Srbiji, kao što mislim da se ni oni iz Srbije ne trebaju petljati u naše izbore. Mislim da rukovodstvu Srbije, svi mi koji živimo s ove strane Drine treba da budemo jednaki, te da ne sme biti podele na one koji se više vole i one koji se manje vole", poručuje srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

"Lično se do sada nisam mešao u izbore u RS i nisam čuo da je Ivanić bilo šta ranije govorio onima koji su se u izbore mešali u RS. Voleo bih da je takvu vrstu pridika držao drugima koji su se otvoreno mešali", napomenuo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kao mešanje pojedni u BiH tumače i posetu Sergeja Lavrova, u toj poseti stanicu - Banjaluka.

"Njegov dolazak ima veliku simboliku, i šalje poruku da Rusija ne namerava da se povlači, da će tražiti da se pita koliko se pitaju i drugi, i da ne dozvoli stranim silama koji je ograničen, mi imamo što se zove naučena bespomoćnost, gde neki ljudi misle da se strane ambasade pitaju sve, što nije tačno", objašnjava analitičar Vojislav Savić.

U zemlji u kojoj visoki predstavnik može da smenjuje državne funkcionere, a stranci su među sudijama Ustavnog suda, teško je u potpunosti po strani ostaviti strani faktor.

"Kao i u ranijim slučajevima kada je podrška vlasti iz Beograda i na neki način susreti sa predstavnicima Ruske Federacije koristili aktuelnoj vlasti u RS da utvrdi već postojeća uverenja i senzibilitet kod birača, s obzirom da je isti odnos svih ideološkig orijentacija prema Beogradu i Moskvi. On u ovom slučaju ne nijansira odnose između opozicije i pozicije, više ne ugrožava nedoslaskom ili otvorenom kritikom Dodika i njegovih koalicionih partnera, samo izosanak podrške bi imao veći značaj nego ovo", navodi Đorđe Vuković sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Američki uticaj na izbore predsednik Srpske pronašao je u doniranju osam miliona dolara nevladinim organizacijama za borbu protiv korupcije. Sredstva će, veruje, biti upotrebljena i za borbu protiv ruskog uticaja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

"Govori se o perfidniom načinu uticaja i mešanja u izborni proces koji je veoma vidljiv", smatra Dodik.

Da želi vidljiv uticaj u BiH, pojedini u Americi ne kriju. Tako se senator Rodžer Viker obratio kolegama porukom da se Amerika mora tamo više angažovati. Tome je dodao zahvalnost Bogu što je, kaže, SAD bila tu za Bosnu ali i bojazan da bi pojedini neprijatelji, pre svih Rusija, volela da taj napor propadne.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи