Đukanović: Nova medijsko-politička ofanziva iz Srbije

Crnogorski predsednik Milo Đukanović ocenio je da dolazi do obnove medijsko-političke ofanzive iz Srbije prema Crnoj Gori, nalik onim iz devedesetih godina, a da za to postoje dva razloga.

"Logično je da danas, 25 godina kasnije, ne pokazujemo nesigurnost na provokacije koje dolaze sa nekih adresa koje imaju vekovne pretenzije na crnogorsku nezavisnost. Crna Gora oseća da je izgradila imunitet da može bez velikog problema da odbije takve atake, bilo da oni dolaze sa nekih adresa iz regiona ili iz Moskve", rekao je Đukanović za TVCG.

Prema njegovim rečima, prvi razlog za to je unutrašnji politički život u Srbiji, a drugi je crnogorski.

"Prvi razlog je unutrašnji politički život u Srbiji koji je dominantno obeležen poslednjom fazom pregovora između Srbije i Kosova, gde se se svi zajedno približavamo formalizaciji nečega što se suštinski dogodilo 1999. tokom onog zaludnog rata koji je Milošević poveo protiv međunarodne zajednice", rekao je Đukanović.

Podsetio je i da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, kako kaže, uvažavajući realnost.

"Pokušavao sam i u razgovorima i sa Tadićem i Vučićem da im kažem da ne smatram racionalnim da vode ratove koji su neki drugi izgubili. Ono što ne razumem je da Srbija, kroz delovanje svoje medijske scene i dela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi relativizovala to pitanje, ili na neki način ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova", kaže Đukanović.

Drugi razlog je izvorno crnogorski, ukazao je Đukanović i naveo da se lideri prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori uporno trude da osujete Srbe da postanu deo crnogorskih državnih institucija.

"Ja ne vidim da su Srbi na bilo koji način ugroženi i mislim da Crna Gora ima izraženi senzibilitet za pripadnika bilo koje vere i nacije u našoj državi", rekao je crnogorski predsednik.

Đukanović je kritikovao i nedavnu izjavu patrijarha SPC Irineja da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a status Srba kao u doba NDH rekavši da je njome abolirao Antu Pavelića i NDH i dao komplimente 500-gošišnjem robovanju Osmanskom carstvu.

"Okolnost da nije negirao tu svoju izjavu me nije iznenadila, ona mi je samo potvrdila da SPC ostaje glavni frontmen velikosrpskog nacionalizma prema regionu i Crnoj Gori i da ostaje udarna pesnica onoga što žele ideolozi Velike Srbije i imperijalne Rusije na Balkanu. To mora ostati predmet pažnje državne politike Crne Gore u narednom periodu", smatra Đukanović.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 18. sep 2018, 09:22) - flamantes [neregistrovani]

milan lala

Milo nema nikakve krivične odgovornosti, sve optužbe su povučene kao neosnovane, a netrpeljivost Crnogoraca prema Srbima potiče zapravo od 1918. i straha da se ponovi 2018. i to nema nikakve veze ni sa Milom ni sa ikim osim sa Srbijom i SPC.

(petak, 14. sep 2018, 17:50) - milan lala [neregistrovani]

odnose

Odnose izmedju Srbije i C. Gore , Srba i Crnogoraca ovaj covek je podredio svojim licnim privatnim interesima , ocuvanju vlasti i izbegavanju krivicne odgovornosti . Svi antagonozmi i neslaganja medju Srbijom i C. Gorom, Srbima i Crnogorcima nestace momentalno kad ovaj covek sidje sa politicke scene C. Gore. 

(petak, 14. sep 2018, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

milo juropejac

covek je postupio u interesu da sacuva polozaj i licnu slobodu.dok god bude dobar za EU I SAD bit ce na vlasti a ne u zatvoru.

(petak, 14. sep 2018, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Ispravka

Gospodine Djukanovicu posteno bi bilo da si izjavio "Koje ste vodili "( ti i Milosevic) ratove

(petak, 14. sep 2018, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Lazna sigurnost!

Koliko covek ili jedan deo naroda moze da bude u zabludi? Ovde imao cist dokaz. Koliko moze dugo da traje jedan zivot ili mandat a da se veruje da se nece promeni politika u Crnoj Gori? Sta ce raditi Crno Gorci posle ovakvog slepila. Ako neko govori o samostalnosti u kom obliku se ona iskazuje ovde, samostalnost koja se odrzava u neprekidnoj prici zastrasivanja I pozivanja o proslosti radi buducnosti ili pozivanje na samostalnost koja se krije ispod plasta jedne vojne organizacije.

(petak, 14. sep 2018, 08:53) - Бојан [neregistrovani]

...

Е мој Ђукановићу,да само знаш како је лијепо и паметније некада ништа не рећи.Никада не би прозборио ни једне!

(petak, 14. sep 2018, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

realnost?

Đukanović kaže da je "Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, uvažavajući realnost".Međutim, postavlja se pitanje kako je došlo do te "realnosti"? Baš bi voleo da vidim šta bi Đukanović rekao da opština Ulcinj proglasi nezavisnost. Tamo su većina Albanci. Možda Herceg Novi da proglasi nezavisnot? Tamo se većinski stanovništvo izjašnjava kao Srbi. Ili sever Crne Gore? Da li bi uvažio i te realnosti? Lako je uvažavati "realnosti" u tuđem dvorištu. Crna Gora je u najmanju ruku trebala da bude neutralana po tom pitanju ili da se ne izjašnjava. Ovako ostaje gorak ukus kaljanja crnogorskog obraza zarad poena na Zapadu.

(petak, 14. sep 2018, 07:38) - Zlatan [neregistrovani]

Ђукановић: Нова медијско-политичка офанзива из Србије

Poruka predsedniku Crne Gore:Svak je rođen da po jednom umre.Čast i bruka žive doveka!

(petak, 14. sep 2018, 07:32) - aca [neregistrovani]

Ђукановић: Нова медијско-политичка офанзива из Србије

Šta ima da kaže čovek koji ni sam ne zna šta je i kuda želi da ide?!?

(petak, 14. sep 2018, 07:12) - anonymous [neregistrovani]

Stvarno?

Crna Gora nema potencijala ni za sta,niti ima resurse niti razvijenu ekonomiju, ono sta je Srbinu bitno a da je kod vas Jesu verski i kulturni spomenici kao i zastita onih koji se osecaju kao Srbi.