Evroposlanici glasali protiv Budimpešte

Evropski parlament usvojio predlog da se pokrene procedura protiv Mađarske zbog nepoštovanja vladavine prava.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

To je drugi put da je pokrenut takozvani član 7 protiv neke članice EU. Protiv Mađarske je pokrenut zbog ozbiljnog kršenja vrednosti EU, a ranije je to bilo protiv Poljske – zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

U reagovanju na odluku EP, šef diplomatije Mađarske Peter Sjarto poručio je da je reč o "bednoj osveti" političara koji se zalažu za migracije.

Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Pokretanje člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju finansijskih transfera određene članice EU, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u institucijama EU.

Evropski parlament raspravljao je juče o mogućim sankcijama Mađarskoj zbog izveštaja o politici Budimpešte u oblasti migracija, medija, korupcije, civilnog društva.

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Posle usvajanja u Evropskom parlamentu, odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja principa EU i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu, pri čemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво