Evroposlanici glasali protiv Budimpešte

Evropski parlament usvojio predlog da se pokrene procedura protiv Mađarske zbog nepoštovanja vladavine prava.

Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu.

To je drugi put da je pokrenut takozvani član 7 protiv neke članice EU. Protiv Mađarske je pokrenut zbog ozbiljnog kršenja vrednosti EU, a ranije je to bilo protiv Poljske – zbog sprovedenih reformi za koje je Evropska komisija ocenila da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

U reagovanju na odluku EP, šef diplomatije Mađarske Peter Sjarto poručio je da je reč o "bednoj osveti" političara koji se zalažu za migracije.

Ova procedura predviđena je tzv. Ustavom EU u slučaju da neka od članica ozbiljno krši osnovne vrednosti EU kao što su vladavina prava, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo, sloboda i pravo manjina.

Pokretanje člana 7 podrazumeva između ostalog suspenziju finansijskih transfera određene članice EU, ali i moguće privremeno ukidanje glasa te zemlje u institucijama EU.

Evropski parlament raspravljao je juče o mogućim sankcijama Mađarskoj zbog izveštaja o politici Budimpešte u oblasti migracija, medija, korupcije, civilnog društva.

Poslanici su rezoluciju o pokretanju procedure protiv Mađarske usvojili velikom većinom glasova nakon žestoke debate i između različitih frakcija Evropskog parlamenta i unutrašnjih podela među članovima najveće Evropske narodne partije kojoj pripada stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

Posle usvajanja u Evropskom parlamentu, odluka o suspenziji Mađarske naći će se pred Evropskim savetom na glasanju.

Mađarska će u slučaju konačne potvrde kršenja principa EU i uvođenja sankcija od EU i dalje biti u dužnosti da poštuje obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Odluka o ukidanju procedure protiv zemlje članice na osnovu člana 7 takođe se donosi u Evropskom savetu, pri čemu je potrebno da to podrži većina, a ne sve zemlje članice.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 11:47) - Jovica [neregistrovani]

izvoz

Sta to madjari izvoze u tolikoj vrednosti?

(četvrtak, 13. sep 2018, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

MAdjari

slaba im korist od ulaska u EU rasuli su se sirom evrore u potrazi za poslom.

(četvrtak, 13. sep 2018, 08:49) - anonymous Lala [neregistrovani]

EU

Kako naterati mađare da ne misle svojom glavom .

(četvrtak, 13. sep 2018, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Dok sam studirao (davno bilo), student naše filologije iz Grčke je zastupao tezu da se deč demokratija upotrebljava u pogrešnom kontekstu. Naime ona ne znači vladavinu naroda nego vladavinu nad narodom (pravilno tumačenje starogrčkih tekstova).

(sreda, 12. sep 2018, 23:18) - Aotearoa [neregistrovani]

Ta ista EU

koja se sada poziva na vladavinu prava sto se tice Madjarske, podrzala je nelegalan i neligitiman izbor Predsednika makedonskog Sobranja, a zatim i Vlade, a sada aktivno ucestvuje u pritiscima za sprovodjenje uspesnog referenduma !?

(sreda, 12. sep 2018, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

Demokratija

Rec "demokratija" -- odlicana za marketing ali krajnje nedefinisana. Mora da su nam je ovi sa Zapada proturili a mi naivci pa svakome verujemo

(sreda, 12. sep 2018, 22:06) - kosutic [neregistrovani]

Zna se ko vlada a ko mora da slusa!

Ko ne podmazuje osovinu Makron - Merkl ima da bude kaznjen. Sad ce to biti Orban.

(sreda, 12. sep 2018, 19:41) - Dragan S [neregistrovani]

Vecina

Sta ovde predstavlja vecinu,Ono sto zastupa Nemacka i Francuska smatra se vecinom jer one su najmocnije i pod njihovim uticajem su ostali koji su za ovo glasali a ovo ponasanje je uterivanje strogoce i opomena drugima da se zna ko je gazda i ko vodu nosi a ko kosi.

(sreda, 12. sep 2018, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

Izlazak iz Eu

Ma da kako da ne dobili su 15 milijardi evra bespovratno i imaju 80 milijardi evra izvoz u Eu i sad ce da izadju.

(sreda, 12. sep 2018, 18:48) - anonymous [neregistrovani]

Quo vadis Europa

Hajd što migrante primaju oni koji hoće, nego moraju i oni koji neće. Suverenitet i teritorijalni integritet ne znače ništa ako je u interesu zlog novog svetskog poretka. Nemamo pravo da štitimo svoju zemlju i svoje granice. Ako je to eu, ja neću tamo. Suverenitet je iznad izmišljenih '' vrednosti'' eu. Ne želim da me jednog dana majorizuju korumpirani činovnici po ko zna čijem diktatu.