Volfer: Granične sporove rešiti dijalogom pre ulaska u EU

Austrija je "frustrirana" zbog graničnih sporova članica Unije, poput onog između Hrvatske i Slovenije, i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitanja moraju da rešavaju dijalogom pre nego što uđu u EU, izjavio je Klaus Volfer, šef Odeljenja za proširenje EU pri austrijskom ministarstvu spoljnih poslova.

Volfer je, na konferenciji u Sarajevu posvećenoj austrijskom predsedavanju Uniji koju je organizovala Panevropska unija BiH, podsetio da su u Beču i ranije bili rezervisani prema članstvu Kipra zbog nerešenih odnosa na tom ostrvu.

Na osnovu iskustva učvršćenog problemom u definisanju granice između Hrvatske i Slovenije, kako je dodao, taj je pristup aktuelizovan, posebno kada je u pitanju odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

"Predsedavanje Austrije Unijom prilika je za njene zvaničnike da povežu političare iz tog regiona, a među važnijim ciljevima je rešavanje graničnih pitanja jer ta 'lokalna' pitanja moraju biti rešena pre ulaska u EU", rekao je Volfer koji je godinama službovao u Beogradu i Zagrebu, prenela je Hina.

"Tri čvora" određuju tok evropskih integracija

Ocenio je da trenutno postoje "tri čvora" koji će bitno odrediti tok procesa evropskih integracija. Jedan je u odnosima između Makedonije i Grčke, drugi između Beograda i Prištine, a treći čvor su globalna pitanja.

Prvi, smatra Volfer, biće lakše rešen jer je kompromis "gotovo tu" pa bi Makedonija zbog toga trebalo da bude integrisana ne samo u NATO nego i u proces pridruživanja EU.

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Prištine su nešto teži slučaj, ali važnim, kaže, smatra to što je dijalog u toku.

Treći čvor su, kaže, globalna pitanja, odnosno način na koji će EU odgovoriti na izazove koji dolaze iz SAD-a, Kine i Indije.

U nastojanju da ukaže na važnost tih pitanja austrijska diplomatija preduzima inicijative kao što je nedavni sastanak ministara 24 zemlje u Beču koji je održan u "Gymnić formatu".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво