Volfer: Granične sporove rešiti dijalogom pre ulaska u EU

Austrija je "frustrirana" zbog graničnih sporova članica Unije, poput onog između Hrvatske i Slovenije, i smatra da države Zapadnog Balkana slična pitanja moraju da rešavaju dijalogom pre nego što uđu u EU, izjavio je Klaus Volfer, šef Odeljenja za proširenje EU pri austrijskom ministarstvu spoljnih poslova.

Volfer je, na konferenciji u Sarajevu posvećenoj austrijskom predsedavanju Uniji koju je organizovala Panevropska unija BiH, podsetio da su u Beču i ranije bili rezervisani prema članstvu Kipra zbog nerešenih odnosa na tom ostrvu.

Na osnovu iskustva učvršćenog problemom u definisanju granice između Hrvatske i Slovenije, kako je dodao, taj je pristup aktuelizovan, posebno kada je u pitanju odnos EU prema Zapadnom Balkanu.

"Predsedavanje Austrije Unijom prilika je za njene zvaničnike da povežu političare iz tog regiona, a među važnijim ciljevima je rešavanje graničnih pitanja jer ta 'lokalna' pitanja moraju biti rešena pre ulaska u EU", rekao je Volfer koji je godinama službovao u Beogradu i Zagrebu, prenela je Hina.

"Tri čvora" određuju tok evropskih integracija

Ocenio je da trenutno postoje "tri čvora" koji će bitno odrediti tok procesa evropskih integracija. Jedan je u odnosima između Makedonije i Grčke, drugi između Beograda i Prištine, a treći čvor su globalna pitanja.

Prvi, smatra Volfer, biće lakše rešen jer je kompromis "gotovo tu" pa bi Makedonija zbog toga trebalo da bude integrisana ne samo u NATO nego i u proces pridruživanja EU.

Prema njegovim rečima, odnosi Beograda i Prištine su nešto teži slučaj, ali važnim, kaže, smatra to što je dijalog u toku.

Treći čvor su, kaže, globalna pitanja, odnosno način na koji će EU odgovoriti na izazove koji dolaze iz SAD-a, Kine i Indije.

U nastojanju da ukaže na važnost tih pitanja austrijska diplomatija preduzima inicijative kao što je nedavni sastanak ministara 24 zemlje u Beču koji je održan u "Gymnić formatu".

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 14:33) - milan lala [neregistrovani]

Granice

Srbija nema nikakve granicne sporove ni sa kim. Postoje samo teritorijalne aspiracije Hrvatske i Albanije prema Srbiji. Granice suverene drzave Srbije poslednja je potvrdila Badinterova komisija. Druga je stvar sto Hrvatska masta da na osnovu Franc Jozefovog katastra zeli da predje na levu stranu Dunava u Srbiju kod Apatina i uzme delobve teritorije drzave Srbije. Hrvatska pokusava pateticno da glumi naslednicu Austro -Ugarske monarhije, kao da Srbija ima obavezu prema Austro-ugarskom katarstru. Sa druge strane Albanija merka KiM i vec su izjavili da ukidaju granicu izmedju AP-KiM i Albanije . Srbija zbog vojnog prisustva okupatora na KiM zasad je uzdrzana , ceka i trazi pomoc od Rusiji i ODKB za ocuvanje svog teritorijalnog integriteta. Svoje nedamo a tudje necemo neka to znaju i Hrvati i Albanci. Ucenjivanje iz EU nece proci ima Srbija alternativu na Istoku .

(četvrtak, 13. sep 2018, 12:35) - Helmut [neregistrovani]

Alternativa za Srbiju

Je l to znači da će Hrvatska i Slovenija da ostanu bez članstva? Obe imaju nerešene granične sporove, a članice su EU. Ovo je samo izgovor da nikada ne uđemo u EU. Hvala Bogu, alternativa je danas postojanija nego do pre 10 godina.

(četvrtak, 13. sep 2018, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

leopardova koza

kada bi se svima koji traze nezavisnost udovoljilo tesko bi iti jedna zemlja ostala celovita.

(sreda, 12. sep 2018, 23:20) - anonymous [neregistrovani]

Da vas podsetim:

A sto ste pohitali da primate Hrvatsku i Sloveniju u EU? Rasparcali ste jednu drzavu -- Jugoslaviju, koja je bolje funkcionisala nego danasnja EU.

(sreda, 12. sep 2018, 21:33) - ZoranT [neregistrovani]

Granica

Srbija nema granicu sa "Kosovom". Drzava nemoze da ima granicu sa delom svoje teritorije.

(sreda, 12. sep 2018, 19:46) - Dragan S [neregistrovani]

A Spanija

Sta cemo sa Spanijom ili Skotskom da je Engleska ostala u sastavu EU. Nisu to problemi nastali na zapadnom balkanu vec u Evropi koja je sebi dozvolila da granice menja prema interesima najmocnijih clanica.

(sreda, 12. sep 2018, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

Ali zašto ste

frustrirani kada Srbija želi resiti svoje granice sa Kosovom.