Indeks: Umesto u zatvoru, Merčep u banji

Ratni zločinac Tomislav Merčep, osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva 43 civila, dane provodi u banji, umesto u zatvorskoj ćeliji, piše hrvatski "Indeks".

"Gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane", kako Merčepa opisuje Indeks, vreme provedeno u Krapinskoj banji se računa u služenje zatvorske kazne.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske odgovorilo je na pitanje Indeksa da je Merčepu preporukom lekara odobreno lečenje u "stacionarnoj medicinskoj ustanovi", jer za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u zatvoru.

Portal naglašava da Ministarstvo u svom odgovoru nije napomenulo da je Merčep i prošle godine boravio u Krapinskoj banji.

"Viđao sam ga tamo i lane. U parku ili u birtiji. Bez pravosudnih policajaca", izjavio je sagovornik Indeksa koji je Merčepa video u odmaralištu.

Njegove reči potvrđuje i neimenovani pravosudni policajac, koji je izjavio da ga je "sram zbog sistema u kojem radi i koji omogućava počiniteljima najtežih krivičnih dela povlašćen tretman".

Takav povlašćeni tretman, kako piše Indeks, Merčepu je obezbedilo Ministarstvo pravosuđa u saradnji s hrvatskim Ministarstvom branitelja.

Najpoznatiji zločin koje su Merčepove jedinice počinile jeste ubistvo porodice Zec, podseća portal, dodajući da je Mihajlo Zec ubijen na ulici u Zagrebu, a da je njegova ćerka Aleksandra ubijena na Medvednici i potom bačena u jamu sa smećem.

Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. godine Merčepa na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.

"Merčepovci" su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 lica srpske nacionalnosti, od kojih su 43 ubili, tri lica se vode kao nestali, dok je šestoro preživelo mučenja i zlostavljanja.

broj komentara 0 pošalji komentar