Kitarović: Hrvati decenijama nisu smeli da imenuju svoje poreklo

Decenijama je, umesto "Ja sam Hrvat", moralo je da se kaže "Ja sam iz Hrvatske", a onima koji bi iskazali nacionalni ponos pretio je zatvor, izjavila je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za austrijski "Klajne cajtung".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, u intervjuu koji je u utorak objavio austrijski dnevnik Klajne cajtung, odgovarala je na pitanja o migrantskoj krizi i nacionalizmu, ali i o svom odrastanju u komunizmu.

"Hrvatski muslimani žive u velikom strahu. Boje se za svoj položaj. Brinu se da će biti izopšteni iz društva zbog pojedinaca koji pod lažnim razlozima dolaze kod nas da bi agitovali za radikalne ideje", izjavila je Grabar Kitarovićeva, prenosi Novi list.

Dodala je da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

"Bila sam više puta u Avganistanu, i verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen", rekla je hrvatska predsednica ilustrujući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Avganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam ima sve više pristalica u Evropi, hrvatska predsednica odgovara da se "društva brane od opasnosti spolja".

Pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj podstaklo ju je da odgovori kako je takva pitanja, kako je citira Novi list, "čine besnom".

"Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje poreklo. Umesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske.' Ko bi iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor", rekla je Grabar Kitarovićeva, navodi Novi list.

Ne poriče da u Hrvatskoj postoje i levi i desni ekstremi, ali smatra da oni ne predstavljaju "nikakvu opasnost za našu demokratiju".

Grabar Kitarovićeva ocenjuje i da Hrvatska spada "među liberalnije" zemlje Evropske unije.

broj komentara 34 pošalji komentar
(četvrtak, 13. sep 2018, 07:29) - anonymous [neregistrovani]

Naprotiv

Srbi u Hrvatskoj nikad nisu smjeli ni u doba Komunizma,a pogotovo ne danas u tvojoj “demokratskoj” Hrvatskoj glasno se izjasniti da su Srbi.To je prava istina.

(četvrtak, 13. sep 2018, 07:26) - anonymous [neregistrovani]

Toliko činjenica

demantira Kitarovicku,da vjetovatno i sam novinar to zna ,ali dali je slucajno takva pitanja izbjegao da bi je suočio sa istinom ili je i njemu i austrijskoj javnosti trebala ova neistina.A evo neke od tih činjenica,samo je Hrvatska u doba komunizma pored Hej Slaveni mogla izvoditi i svoju hrvatsku himnu.U Ustavu Hrvatske je pisalo da je to republika hrvatsko naroda i...,dakle laži i neistine koje Hrvatska presednica vise puta do sada izrekla u raznim prilikama i po raznim pitanj8ma

(sreda, 12. sep 2018, 23:40) - anonymous [neregistrovani]

Nemoj da solis pamet mladima

Nemoj da solis pamet mladima jer ima nas starijih koji znamo kako je bilo u Socijalistickoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. 

(sreda, 12. sep 2018, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Ne, to nije istina....

Rodjen sam i odrastao u Hrvatskoj i bez ikakvog straha i ustrucavanja Hrvati su se izjasnjavali u skladu sa njihovom nacionalnoj pripadnosti kao sto su to cinili i pripadnici drugih nacionalnosti. Volio bih cuti jedan jedini primjerak da je neko snosio bilo kakvu posljedicu a posebno kaznu izdrzavanja zavora zbog toga so se izjasnio kao Hrvat, Srbin itd.. Gospodjo Kitarovic Vi jako dobro znadete da to nije istina i cemu to osim ukoliko one zaista sluzi samo za trovanje dolazecih generacija sa mrznjom. U Jugoslaviji kao i u SR Hrvatskoj niko se nije mogao izjasniti kao ustasa ali to je vec sasvim druga prica.

(sreda, 12. sep 2018, 20:10) - Бранислав Г. Ромчевић [neregistrovani]

Националност

Највећи број тврдњи хрватски Председнице у овом тексту, а нарочито оне о националном изјашњавању, не одговара истини. 

(sreda, 12. sep 2018, 18:46) - Braco [neregistrovani]

Kolinda

Volim Hrvatsku, živim u Hrvatskoj, ali takvu mržnju prema Jugoslaviji ne želim prihvatiti! Imali smo sve, izjašnjavali smo se prema osjećajima. Nismo bili nikad gladni, imali smo krov nad glavom, ali je važno trovati mlade neistinom. Pošto nam mlada populacija napušta Hrvatsku, laž ne drži vodu!

(sreda, 12. sep 2018, 18:08) - Patriota [neregistrovani]

Re: Raspadom YU,

"najviše je izgubila - Srbija!"
ODGOVOR:
Medjutim, najveci gubitak Srbija je dozivela stvaranjem te iste zajednicke drzave. Bila je to najveca zabluda Srba, kao i najveca grobnica Srba i Srbije. Posle raspada svi su sebi stvorili ciste nacije dok je Srbija na nekoj "klackalici" gde cini se, svi imaju vise prava nego Srbi. Da ne govorimo o (ne)patriodstvu. I dalje imamo JUGOSLOVENSKO dramsko pozoriste, YU predznaku na avionima, Yu brodarstvo, jugoslovene... Dok ne shvatimo koliko je vazno biti PATRIOTA, nece biti napretka. NAPOMENA: Biti patriota kao i nacionalista znaci voleti svoje i boriti se za nacionalne interese {kao i svi ostali: Amerikanci su jedni od najvecih nacionalista. Njihovi predsednici (s pravom) stalno to potenciraju}. Kad covek nesto izgubi ne moze reci da mu je neko oduzeo/ukrao. Svojom nepaznjom je sam izgubio. Jos nije kasno da se osvestimo.
Srbin iz Kanade.

(sreda, 12. sep 2018, 17:43) - anonymousJoe [neregistrovani]

Izjava, izvala

Rece doticna jos u intervjuu "...Odrasla sam u komunizmu, i nisam htela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htela sam da budem slobodna. Htela sam da imam mogućnost u prodavnici biram između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima da saopštavam koliko će mi hleba trebati sledeće nedelje...". Eto, da smo samo znali da proizvodimo vise vrsta jogurata komunizam nikad nebi pao.

(sreda, 12. sep 2018, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Izmisljotina

Kolosalna izmisljotina. Valda te price da bi mladi Hrvati poverovali u te bajke. Kad su bili Americki izbori otvoreno je podrzala "njenu prijateljicu" Hilari Klinton koja je veoma cesto volela da nesto izmisli u kampanji. Verovatno se Kolinda ugledala na Hilari.

(sreda, 12. sep 2018, 17:19) - Zemja neslućenih nizina! [neregistrovani]

Raspadom YU,

najviše je izgubila - Srbija!